Argos

Gaat de milieubeweging de aarde redden?

Argos

Gaat de milieubeweging de aarde redden?

“Soms denk ik weleens, wat zit ik hier met mijn vereniging nog het cultuurlandschap te beschermen? Als we zo doorgaan staat de helft van ons land straks onder water en wonen er in het prachtige en culturele landschap van Twente 8 miljoen gevluchte mensen uit de Randstad…”, aldus een aangedane Jaap Dirkmaat over de gevolgen van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dirkmaat is de oprichter en directeur van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Deze vereniging is de wat breder opgezette voortzetting van het vroegere Das & Boom. Hij vindt dat de hele milieubeweging veel te onzichtbaar is en de bevolking niet durft te confronteren en mobiliseren. Dan heeft hij het over alle 12 grote en minder grote organisaties die ertoe doen. Van WNF tot Milieudefensie.
“Als de top van Kopenhagen in december mislukt gaan we straks gewoon dood. Dat moet maar eens gezegd. Maar niemand doet dat.”
Dirkmaat gaat in debat met Liesbeth van Tongeren, directeur van Greenpeace en Mirjam de Rijk, directeur van de Stichting Natuur en Milieu.

Marechaussee doet opnieuw onderzoek naar oorlogsmisdaad in Afghanistan in 2002
Een standrechtelijke executie van 11 gevangenen in Afghanistan in 2002 werd voor het parlement verzwegen door het Ministerie van Defensie. Argos berichtte hierover op 3 oktober. PvdA, D66, de SP en GroenLinks stelden een dertigtal Kamervragen aan de ministers van Defensie en van Justitie. De antwoorden worden nog verwacht. Gisteren kwamen de Duitse collega’s van het tv-programma Monitor (Duitsland 1) met een (eerste) vervolg. In hun uitzending verklaarde officier van Justitie van het OM Arnhem, Johan Klunder, gisteren: “De informatie die van Argos en Monitor nu bij ons is gekomen nemen wij zeer serieus. En daarom hebben wij de Koninklijke Marechaussee gevraagd om te bezien of er aanknopingspunten zijn die kunnen bevestigen dat de informatie van Monitor en Argos waar zou kunnen zijn.” Maar de Marechaussee heeft het incident toch al onderzocht in 2002? Waarom zijn er vragen gerezen over de kwaliteit en volledigheid van dat eerste Marechaussee-onderzoek?
Presentatie: Max van Weezel