Argos

Dubieuze grondtransacties bij bouwproject Blauwestad in Groningen

Argos

Dubieuze grondtransacties bij bouwproject Blauwestad in Groningen

Deze aflevering gepresenteerd door Max van Weezel, met de volgende onderwerpen:
1 . Dubieuze grondtransacties bij bouwproject Blauwestad in Groningen
Politiek Groningen wacht met angst en beven op het eindrapport van de Noordelijke Rekenkamer over het mislukken van de publiek- private samenwerking in de ontwikkeling van Blauwestad, een prestigieus project in Oost Groningen met 1500 woningen, natuur en recreatie. Nog geen tien procent daarvan is uiteindelijk gerealiseerd. De publiek-private samenwerking is inmiddels ontbonden. Wat is de werkelijke reden voor de teloorgang van de samenwerking? Na bestudering van diverse vertrouwelijke documenten en de onlangs openbaar gemaakte notulen van besloten Statenvergaderingen is één conclusie helder: de ooit bejubelde samenwerking tussen bouwonderneming Koop en het openbare bestuur, ontspoorde volledig. Argos over dubieuze grondtransacties, falende notarissen en slaande ruzies tussen overheid en projectontwikkelaars.
Onderzoek: Willem de Haan en Lejo Siepe
Reportage (12:17 uur), met interviews met:
- voormalig directeur Jan Postema van ontwikkelingsmaatschappij Blauwestad;
- Ed Nozeman, bijzonder hoogleraar vastgoedontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen;
- Gedeputeerde Pim de Bruijne van Groningen;
- econoom Arnold Heertje.

2 . Radio Onjo: café Averechts dient rechtszaak in tegen de Arbeidsinspectie wegens arrestatie illegale werknemers in bedrijf
Café Averechts versus de Arbeidsinspectie In het Utrechtse café Averechts werd jarenlang een keer per week gekookt door koks zonder verblijfsvergunning. Iedereen wist ervan, de gemeente verleende zelfs subsidie aan de stichting die het organiseerde. Toch deden de vreemdelingenpolitie en de arbeidsinspectie in 2007 een inval in het café. De koks werden gearresteerd en zowel het café als de organiserende stichting kregen een boete. Gisteren diende er een rechtszaak tegen de arbeidsinspectie over deze kwestie. Hans Spekman, voormalig barman van Averechts en tegenwoordig PvdA- kamerlid, reageert. Presentatie: Max van Weezel Enkele uren na uitzending te beluisteren: