De Plek 26-03-1996

Thorn X= 186/187 en Y= 353/352

De Plek 26-03-1996

Thorn X= 186/187 en Y= 353/352

Gesproken met de heer Mors, secretaris van de gemeente
Aantal inwoners: 2600

Mevrouw Wolfs van het VVV geeft een rondleiding door Thorn en vertelt over feminisme in vorige eeuwen. De geschiedenis van het dorp etc.
Er staan een net gerestaureerde kerk (kosten 2 miljoen) en 106 rijksmonumenten in Thorn.

-Bokkenbakker Richards, alleen leden van de koninklijke harmonie kopen er hun brood

Zijn broer is docent op de LTS en heeft contact met opstandige jongeren van de koninklijke harmonie die ervoor zorgden dat het herenakkoord met de andere harmonie werd verbroken. Zij deden voor hun beurt mee met het concours in Kerkrade.

De president van de kerkelijke harmonie is de heer Halkes zijn status is vergelijkbaar met die van burgemeester

-Roel Dijkstra van natuurvereniging Stichting Noach weet alles van de ontwikkeling van recreatiegebied in Thorn door Aquaterra (dat een monopoliepositie schijnt te hebben wat betreft bungalows in Limburg. De drijvende bungalows in Olderhuuske die tijdens de watersnood veelvuldig in het nieuws waren, zijn ook van deze monopolist).

De twee Thornse harmonie-orkesten strijden jaarlijks om het wereldkampioenschap, terwijl de aanzwellende stroom toeristen dreigt het "witte stadje"te vermorzelen.

In Thorn bestaan twee harmonieën: een kerkelijke en een koninklijke. Iedere harmonie heeft zo`n 150 leden met een leeftijd tussen de 10 en 70 jaar. Je bent in Thorn een bok (koninklijk) of een geit (kerkelijk).

Vroeger was er maar 1 harmonie in het dorp. Over de splitsing doen twee verschillende verhalen de ronde. Het ene verhaal zegt dat het gewoon slecht boterde tussen pastoor en koster. Zodoende richtte de koster een koninklijke harmonie op. Volgens versie 2 ontstond er een meningsverschil binnen de harmonie toen de koster - die dirigent was - vreemd ging. De ene helft van de harmonie vond dat hij moest opkrassen. De andere helft vond dat hij moest blijven omdat hij als dirigent onmisbaar was. Met de leden die hem als dirigent trouw bleven heeft de koster volgens versie 2 de koninklijke harmonie opgericht.

Er bestond tot soort herenakkoord tussen de twee harmonieën. Aan het wereldconcours dat iedere vier jaar in Kerkraden wordt gehouden zou of de koninklijke of de kerkelijke harmonie meedoen. In 1993 werd dit herenakkoord verbroken. Jongeren van de kerkelijke harmonie wilden niet nog eens vier jaar wachten om weer mee te mogen doen. In 1993 liepen de gemoederen hoog op en moest er extra politiesurveillance komen om de boel onder controle te houden.
Tijdens het culturele zomerevenement van Thorn treden beide harmonieën op maar niet met elkaar, maar na elkaar.

Er bestaat zelfs een speciale bokkenbakker, dat is Meneer Richards (naast de pannenkoekenbakkerij) waar alleen de bokken hun brood halen.

Er gaat ook ontzettend veel gemeentelijke subsidie naar de harmonieën. De beide muziekverenigingen hebben luxe oefenruimten met natuurlijk bijbehorende bierlokalen. De `Bokkenstal` bevindt zich in de Boogstraat. De kerkelijke harmonie heeft tonnen geïnvesteerd om de vroeger gymzaal geschikt te maken als repetitieruimte.

Behalve bokken, geiten en adellijke feministen heeft Thorn ook nog een groot recreatiegebied. Evenals bij Maastricht zijn hier veel grindafgravingen gedaan en is er een riant watersportgebied ontstaan. Er komt nu een bungalowpark bij.

Stichting de Ark van het Limburgs Landschap zorgt ervoor dat de oorspronkelijk ontgrindde gebieden weer opgevuld worden en van groen worden voorzien.
Gijs Kurstjens van Stichting de Ark is diverse malen naar Polen geweest om Konickpaarden op te halen die vrij mogen
rondlopen in het natuurgebied.

advertentie