De Plek 29-10-1996

Kloosterzande X= 59/60 en Y= 377/376

De Plek 29-10-1996

Kloosterzande X= 59/60 en Y= 377/376

Tussen de RD-coördinaten X= 59/60 en Y= 377/376 staan schuren en stallen in alle vormen en maten. Oorspronkelijk neergezet voor agrarisch gebruik maar nu dienen ze voor allerlei. De Zeeuw slaat er nog altijd zijn aardappels in op, de Brabander stopt ze vol met mestvarkens en de Belg verleent er opwindende diensten.

Belgische zakenlieden wippen regelmatig de grens over om in Zeeuws-Vlaanderen een van de sexboerderijen te bezoeken. Uitbater Walter Huygens biedt in zijn Club 77 aan de Hulsterweg in Kloosterzande, op veilige afstand van huis, toch een heel vertrouwde Belgische omgeving.

txt2
Op het gemeentehuis vam Hontenisse doet men niet moeilijk over een vergunning voor een bordeel. Anders gaat het bij aanvragen voor vestiging van een intensieve varkenshouderij. Brabantse varkensboeren die in eigen provincie niet meer terecht kunnen, zoeken massaal hun heil in het nog onbedorven Zeeland en komen zo bij gemeentesecretaris van Kuppeveld terecht.

txt3
Niet alleen de gemeentebestuurders maar ook de Zeeuwse bevolking probeert de komst van tienduizenden varkens te stoppen. Het actiecommité Regionale Bestrijding Varkensinvasie heeft een brede basis. Akkerbouwer Karel Steyart is voorman in de strijd voor het behoud van een schoon en weids Zeeland.

txt4
Ondernemers die geen vergunning voor nieuwbouwstallen krijgen hebben een andere manier gevonden om varkens in Hontenisse te fokken. Ze kopen kleinschalige varkensboerderijen op en vergroten deze.
In de Ossenisser Weverstraat is zopas een boerderij verkocht en er bleek een varkensverruimingsvergunning aangevraagd te zijn. De bewoners van de Weststraat om de hoek zijn dus in rep en roer.


txt5
In de buurtschap Kampen aan de Zuiddijk voert de familie Cammaart haar gemengd bedrijf. Achiel heeft geen opvolger en wel vergunning voor 350 varkens. Blijft het Zeeuwse boerenleven hier bij het oude?

txt6
Maar waar zijn die Zeeuwen nu eigenlijk zo bang voor? Tijd voor poolshoogte aan de Langweg op nummer 6.

advertentie