De Open plek 30-01-2001

De stad? De stad! 5 - Netwerksteden

De Open plek 30-01-2001

De stad? De stad! 5 - Netwerksteden

Nederland wordt steeds meer een "netwerksamenleving", schrijft minister Pronk (ruimtelijke ordening) in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening die woensdag 31 januari officieel wordt gepresenteerd. Bedrijfsactiviteiten, maar ook het privéleven van burgers speelt zich in een steeds groter wordende ruimte af, zowel fysiek als virtueel.

De provincie Noord-Holland neemt hier alvast een voorschot op met de presentatie van een vergaand plan voor een nieuwe netwerkstad, of moeten we van netwerksteden spreken.

In deze uitzending praat verslaggeefster Marjoke Roorda met planoloog Edwin van Uum. Van Uum schreef onlangs een boekje over de netwerkstad onder de titel "Stedelijkheid op drift".

Volgens Van Uum is de traditionele stad onder invloed van technologische ontwikkelingen en vergrote mobiliteit aan het verdwijnen. Activiteiten en functies die voorheen exclusief in de grote steden te vinden waren, raken steeds meer verspreid over steeds grotere gebieden. In deze uitzending zijn we vooral benieuwd wat dit betekent voor de Amsterdamse Westelijke Tuinsteden waarover we al enkele weken berichten.


Op verzoek van de provincie Noord-Holland schreef Van Uum samen met enkele anderen een visie op de "netwerkstad Noord-Holland zuid", het gebied waar onder andere Amsterdam, Haarlem, Schiphol, maar ook Almere en het Gooi toe behoren.

Verder hoort u Tom Boot, hoofd afdeling Ruimte, Wonen en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland.

advertentie