De Open plek 20-02-2001

De stad? De stad! 8 - De Zuidas: een toplocatie aan de A10

De Open plek 20-02-2001

De stad? De stad! 8 - De Zuidas: een toplocatie aan de A10

De Amsterdamse skyline ziet eruit als een reusachtig soepbord: in het centrum zijn de gebouwen (relatief) laag, naar de randen toe schieten ze de hoogte in.

In de vorige uitzendingen van De stad? De stad! waren we vaak te vinden aan de westkant van Amsterdam, daar waar de A10 de binnenstad van de Westelijke Tuinsteden scheidt. Deze week richten we de blik op de zuidkant, het gebied rond de A10 waar ondermeer het Olympisch Stadion, het World Trade Center (WTC), de RAI, de VU en het VU-ziekenhuis zijn gevestigd.

Oorspronkelijk was de Zuidas niet bedoeld als een stedelijk ontwikkelingsgebied. De gemeente Amsterdam heeft jarenlang juist geprobeerd bedrijven en instellingen naar de IJ-oevers te lokken. Zonder succes, de IJ-oevers zijn mislukt en de Zuidas groeide tegen de verdrukking in. In 1998 koost de gemeenteraad dan ook eieren voor haar geld en liet ze een officieel Masterplan Zuidas opstellen dat de reeds ingezette ontwikkelingen in banen moest leiden.

Dat de Zuidas populair is onder bedrijven is af te lezen aan de grondprijzen die inmiddels de hoogste van heel Nederland zijn. Verwonderlijk is dat niet. De ligging van de Zuidas is bijzonder gunstig. Schiphol is een paar minuten rijden, de A10 loopt er dwars doorheen, op het nabijgelegen station WTC komen diverse bus-, tram- en treinverbindingen (en straks ook de HSL) bij elkaar.

Op de Zuidas is inmiddels als het hoofdkantoor van ABNAMRO te vinden. Iets verderop bouwt ING een futuristisch bouwwerk voor haar Raad van Bestuur. WTC ondergaat een grondige opknapbeurt en tal van andere bedrijven hebben plannen ontwikkeld in dit gebied. Geen wonder dat eerder genoemd banken het onlangs aandurfden met afnamegarantie voor de grond te komen ter waarde van 2 miljard gulden!

De sportvelden die altijd aan de stadsrand - nu Zuidas - te vinden waren, zijn voor een groot deel al opgeruimd, verhuisd en verplaatst. Ze maken plaats voor een nieuw woon-werk gebied. Maar hoe voorkom je dat zo'n uitgestrekt gebied, grenzend aan de prachtige architectuur van Berlages plan Zuid en Buitenveldert 's avonds verwordt tot een Defense-achtige no go area?

Verslaggeefster Marjoke Roorda spreekt hierover met de supervisor van de Zuidas: stedenbouwkundige Pi de Bruin (Architecten Cie.).

advertentie