De Plek 14-04-1998

*Veemarktkwartier Tilburg* X=134/135, Y=397/396

De Plek 14-04-1998

*Veemarktkwartier Tilburg* X=134/135, Y=397/396

Het Brabantse New York staat al jaren bekend om zijn frisse muziek. Dus won de Moderne Industriestad de slag om plaatsing van de Rockacademy. Deze nieuwe hogeschool voor popmuziek gaat gebouwd worden in het Veemarktkwartier, dat wordt omgetoverd tot "Creative City, met een aanjaagfunctie voor de locale economie. Een gebied met een culturele en artistieke uitstraling." Samenwerking staat centraal in alles wat in deze wijk uit de grond wordt gestampt. De Tilburgse poporganisaties Noorderligt, BatCave en MuziekKantenwinkel worden verenigd in 's Nederlands grootste poppodium Popcluster, dat eind 1998 zijn poorten zal openen. In het FAXX-gebouw zijn Kunstuitleen, expositieruimte, het CAST centrum voor architectuur en stedenbouw Tilburg en een bedrijfsverzamelverdieping ondergebracht. Wie de wijk binnen wil rijden stuit op palen die alleen de grond in verdwijnen voor pasjes van politie, brandweer, taxi's, bussen en ambulances. En fietsers op kroegentocht moeten hun fiets stallen in de ondergrondse fietsenstalling.

Marjoke Roorda loopt met Aart Oxenaar, coördinator van het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg Cast, en Annie van Rooy, opbouwwerkster bij het Buurthuis Binnenstad en actief bij de Stichting Binnenstad, door de buurt.

Onderweg praten ze met:
* Jan Doms, directeur van de Kunststichting, over wat bij FAXX allemaal gebeurt. In het FAXX-gebouw zijn Kunstuitleen, expositieruimte, het CAST centrum voor architectuur en stedenbouw Tilburg en een bedrijfsverzamelverdieping ondergebracht. Men wil "op een andere manier met de stad omgaan, een meerwaarde bereiken, fungeren als economische motor voor de stad."
Vandaar naar:
* Voorlichter Marco Simmers van Interpolis over hun kakelverse nieuwe gebouw met flexibele werkplekken. Vandaar naar Frank van Iersel van Popcluster, over wat Popcluster is, over hun nieuwe gebouw en over de komst van de Rockacademy. In het Veemarktkwartier in Tilburg verrijst het Popcluster en over enkele jaren ook de nieuwe Rockacademy. De hele omgeving wordt heringericht tot creative city. Popcluster http://www.popcluster.nl/ is een fusie van Noorderligt, BatCave en MuziekKantenWinkel.
Daarna langs de buren van Popcluster die hun hele 60-jarige huwelijk op deze plek wonen, langs de Heuvel waar maatregelen zijn getroffen om auto's tegen te houden (palen die de grond in zakken), langs de ondergrondse fietsenstalling waar iedereen die wil winkelen of op kroegentocht is zijn fiets moet stallen omdat fietsen die bovengronds worden gestald niet worden getolereerd, langs de crèche, en langs het Kunstwerk Metro.

advertentie