De Plek 11-02-1997

Dinteloord, X=84/85, Y=406/405)

De Plek 11-02-1997

Dinteloord, X=84/85, Y=406/405)

Ooit is Dinteloord bijna van de kaart geveegd. Zo'n 27 jaar geleden werd de Brabantse gemeente genoemd als vestigingsplaats voor een tweede nationale luchthaven. Het verzet uit de regio was groot groot en de luchthaven is er niet gekomen, maar nog steeds is de discussie - moet-ie er nu eigenlijk komen, en zo ja, waar? - uiterst actueel.
Toch is er na 392 jaar een einde gekomen aan het zelfstandig bestaan van Dinteloord en Prinsenland - zoals de relatief jonge gemeente in haar volle glorie heette. In 1605 ging de eerste spade de grond in voor het indijken van de gorzen - buitendijks aangeslibd land dat nog slechts bij zeer hoog water onderloopt - tussen de Steenbergse Vliet en de Dintel. Dat gebeurde onder de leiding van prins Philips-Willem van Oranje. De polder heette het Prinsenland en het dorpje dat daar in 1605 gesticht werd heette Dinteloord. 'Dinteloord in Prinsenland' was het dus, maar de volksmond veranderde het 'in' in 'en'. Dankzij de regionale herindeling valt de overwegend protestantse 'enclave' Dinteloord sinds 1 januari onder de overwegend katholieke gemeente Steenbergen.
En overigens: wie in Dinteloord naar zijn beroemde suikerfabriek gaat zoeken komt bedrogen uit. Die staat in een dorpje zo'n vijf kilometer verderop, Stampersgat geheten.

RESEARCH:

dinsdag 4 februari om 15.00 uur:
mevrouw Vogelaar, Havenweg 63, nu bijna 84 jaar, weduwe. Man was o.a. historicus maar voor zijn brood graanhandelaar. Hij kende dus alle boeren op zijn duimpje. Zij is wijkverpleegkundige geweest. Ze is zo helder en vief als wat.
Is in 1944 in D. komen wonen en werken als wijkverpleegkundige en kwam als zodanig natuurlijk bij iedereen over de vloer. Vooral bij het pretestantse volksdeel, want er was ook nog een RK verpleegkundige, het 'nonneke'. Ze kan o.a. mooi vertellen hoe het hier vroeger aan toe ging: het is het gebied van de rijke boeren en de landarbeiders = slavernij, mevrouw.
V. woont nog steeds in hetzelfde huis. (Iedereen die verder nog in dit huis woonde is inmiddels verhuisd of dood, maar ze mag er blijven wonen tot het einde van haar dagen ...
Zij moet antwoord geven op de vraag wat de Dinteloorder voor iemand is. Zij is in haar lange werkzame leven aan huis geweest bij vele Dinteloorders. Ze hield zich vooral bezig met stervensbegeleiding (meer dan geboorten). Als je bij haar bent kom je al aardig in de stemming voor de vraag hoe het in Jezusnaam mogelijk is dat er alsmaar vrachtwagens voorbij denderen. Daarvoor kun je terecht bij:

Cors Zijlmans
dinsdag 4 februari om 16.30 uur
- Cors Zijlmans, Oostvoorstraat 5 (t.o. Katholieke kerk, en eveneens schuin t.o. Vogelaar's huis) oud-locoburgemeester Dinteloordse Democratische Partij. Is voor aansluiting A-4. Nog raadslid (sinds '86).
De sluiproute is hem een doorn in het oog. Alhoewel de wedstrijd gelopen lijkt, probeert hij toch nog een aansluiting met de A-4 te realiseren. Ze hebben tot mei de tijd, als de Kamer zich erover buigt.
Met hem kuin je het hebben over dat probleem van die verkeersoverlast, maar ook over de regionale herindeling. Hij was voor zelfstandig blijven. Alhoewel de SGP behoorlijk heeft gelobbied om bij Fijnaart te komen, is voor de meest logische oplossing gekozen: aansluiting bij Steenbergen, waar ze al het meest op georienteerd waren.
Hij typeert de Dinteloorders als "een zeer gemêleerd gezelschap".

Op dinsdag 4 februari om 13.30 uur heb je een afspraak met Hakim Tampoebolon van de SLOD ofwel Prinsland Radio: in de studio, een grijze kantoorunit op het adres Raadhuisplein. Liever wilde hij ergens anders afspreken, want hij is niet trots op z'n studio, die overigens ook binnenkort ontmanteld gaat worden.
T. is vanaf het begin, 13 jaar geleden, betrokken geweest bij de lokale omroep. Ook in andere plaatsen is hij daarbij betrokken geweest. Ze hebben een Kabelkrant, ze zenden wekelijks kerkdiensten uit en 1x in de maand de gemeenteraadsvergadering. Dat is nu dus afgelopen. Ze zullen fuseren met de Steenbergense lokale radio, waardoor het ws. technisch onmogelijk is om nog kerkdiensten uit te zenden. Of moeilijker wordt. Kortom: aan T. lijkt mij de kernvraag: wat betekent de regionale herindeling voor de lokale omroep Dinteloord.
Overigens: hij is automatiseerder, nu al 27 jaar, bij de Esso.


Om 12.00 uur heb je een afspraak met Sjaan Bierkens, Vlasakker 3.
Na 43 jaar (vanaf zijn 16de) bij de Suikerfabriek te hebben gewerkt is-ie nu in de VUT. Hij begon op z'n 16de in de postkamer, en heeft het uiteindelijk geschopt tot chef afdeling inkoop (technische apparatuur etc.). Hij is overigens ook ooit wethouder geweest. Als je vroeger bij de fabriek werkte zat je goed voor de rest van je leven. De fabriek zorgde voor je.
Als je het mij - nienke dus - vraagt, is het een stuk logischer als de fabriek wordt ingelijfd bij de gemeente Oud-gastel, (kijk maar op de kaart) en dat vinden ze daar ook. Daar is dan ook lang over gebakkeleid tussen Oud-Gastel en Dinteloord, maar Dinteloord vindt dat de fabriek daar thuishoort (wie Dinteloord zegt, zegt suiker) en wordt ook fiks wijzer van de Onroerend Goedbelasting etc. Misschien weet hij antwoord op de vraag waarom de fabriek hoort bij Dinteloord. En verder kan hij vertellen over het werken in de fabriek, en over de maatschappelijke rol die de fabriek speelde (subsidiie voor het verenigingsleven etc., ik heb me iets laten vertellen over het betalen door de fabriek van de verlichting bij voetbalwedstrijden).

advertentie