De Plek 27-05-1997

De slachthuisbuurt in Haarlem-Oost (x=104/105, y=488/487)

De Plek 27-05-1997

De slachthuisbuurt in Haarlem-Oost (x=104/105, y=488/487)

I.H.S., " in hoc signo", staat voor " in het teken des kruizes zult gij overwinnen". Dit staat boven enkele deuren in het BAVO-dorp gebeeldhouwd.

Waar vroeger de katholieke woningbouwstichting de scepter zwaaide woont al 35 jaar Jo Spee, voorzitter van de wijkraad van de Haarlemse Slachthuisbuurt. Met Jo Spee als gids ziet de wijk er heel anders uit. Bij de voetgangersbrug over de Gouwwetering zit een stoeptegel los. Spee zucht geirriteerd: " Dat wordt weer bellen naar Gemeentwerken vanmiddag". Dan kijkt ze weer een beetje trots: " Wedden dat het dan vandaag nog wordt gerepareerd!". want bij de Gemeente Haarlem is ze bepaald geen onbekende. De achtertuin van een woonhuis aan de Wetering ligt er verslonst bij. Spee kijkt geërgerd. er staan vrachtwagens geparkeerd aan de Slachthuisstraat. " Die horen hier niet! Kijk ze kunnen hier niet keren. Dus moeten ze door die piepkleine straatjes!".
In goed overleg met de wijkbewoners is indertijd een klein woonwagenkampje geplaatst aan de Pladellastraat. Het kampje barst nu uit zijn voegen, er staan sloopauto's, er ligt sloophout op de openbare trottoirs. Spee ontploft bijna. " Soms word ik moedeloos. De gemeente doet er niets tegen. Maar ja, we gaan er gewoon tegenaan, nietwaar".