De Plek 3-10-1995

*Steenwijk* X= 204/205 enY= 539/538

De Plek 3-10-1995

*Steenwijk* X= 204/205 enY= 539/538

Tussen de RD-Coördinaten X= 2043204 enY= 539/538 vallen de bladeren. Onder de al neergedaalde tekenen van de herfst bevindt zich een wetenschappelijke proeftuin. In de grafheuvels rondom het bosrijke Steenwijk liggen nog scherven en resten van prehistorische voorvaderen op een bevlogen archeoloog te wachten.

Voor een heel andere wetenschappelijke discipline schiet het schimmelige onderzoeksobject gewoon uit de grond. Door menselijke vraatzucht en verzamelwoede dreigde jarenlang de ondergang van de paddenstoel. Maar dit seizoen steken in Overijssel zelfs nooit vertoonde, edele soorten, fier de kop op.

Aan de noordkant van Steenwijk in het gebied de Eese wordt een experiment van de Landbouwuniversiteit Wageningen uitgevoerd. Bioloog Tom Kuyper legt uit hoe door verschraling van de bosgrond meer verschillende paddenstoelen moeten opkomen.

Landgoed de Eese beslaat een groot deel van de vierkante kilometer van De Plek. Slot Het Hoge Huis is door de eeuwen heen in adellijke handen gebleven. Nu genieten de nazaten van de familie Van Karnebeek er ieder weekend van het vorstelijke uitzicht. Maar onder de lieflijke kastanjebomen gaat een bloedbad schuil. Ooit was daar het galgenveldje; een herinnering aan de tijd dat de adel zelf over leven en dood van de ongehoorzame knecht besliste.