De Open plek 23-5-2000

Brabant 1, Inleiding: Hoe vol is Brabant?

De Open plek 23-5-2000

Brabant 1, Inleiding: Hoe vol is Brabant?

Hoe vol is Brabant? Als het aan minister Pronk (VROM) ligt, wordt Brabant een opvangbekken voor de overvolle Randstad. In een nieuwe serie uitzendingen gaat verslaggeefster Marjoke Roorda daarom op zoek naar de "opnamecapaciteit" van deze provincie.
Uit een notitie van minister Pronk blijkt dat de Randstad over een jaar of tien volledig uit z'n voegen barst. Er is geen ruimte meer voor nieuwe woningen en bedrijfsruimte wordt alsmaar schaarser.

De oplossing voor dit ruimtegebrek is simpel. Verplaats de drukte van de Randstad naar de omringende gebieden! Brabant staat hoog op Pronks verlanglijstje. Steden als Eindhoven, Tilburg en Den Bosch zouden nog "fors" kunnen groeien, bedrijfsterreinen zijn er - blijkbaar - in overvloed.

De vraag is of de Brabanders blij moeten zijn met de uitspraken van minister Pronk. Is er inderdaad ruimte te over? Of valt dat tegen? De komende zes weken struint verslaggeefster Marjoke Roorda stad en land af om de "opnamecapaciteit" van de provincie Noord-Brabant te onderzoeken.

advertentie