Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland kreeg als eerste Nederlandse medium toestemming voor een bezoek aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Een reportage van Edwin Koopman. Te gast drie Nederlandse ambassadeurs in het Midden-Oosten: Hester Somsen (Libanon), Jeanette Seppen (Irak) en Yvette van Eechoud (Qatar). In het Eurobureau vandaag aandacht voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waar stemmen opgaan voor het inperken van de macht van de Europese instellingen. Met Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut en Menno Spiering van de UvA.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Eurobureau: euroscepsis in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk

vanaf 00:04:28

Vandaag in het Eurobureau: Duitsland, waar Merkel’s Beierse zusterpartij het CSU een knuppel in het Europese hoenderhok heeft gegooid. De partij wil tornen aan de macht van de Europese Commissie en de regelzucht van het Europese hof. Daarmee is de vergelijking met het Verenigd Koninkrijk snel gemaakt, waar de Britten blijven morren over hét referendum. Beide landen hebben te maken met groeiend anti EU-sentiment. Wat betekent dit voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en vooral: welke gevolgen heeft het voor de EU? In het Eurobureau hierover een gesprek met Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut en Menno Spiering docent aan de UvA en gespecialiseerd in de relatie tussen Groot-Brittannië en Europa.

Op bezoek bij het OPCW

vanaf 00:18:31

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens OPCW is bezig met de gevaarlijkste missie uit haar bestaan: het opruimen van 500 ton chemicaliën en chemische wapens te midden van de burgeroorlog in Syrië. De operatie wordt geleid vanuit het hoofdkantoor in Den Haag. VPRO’s Bureau Buitenland kreeg als eerste Nederlandse medium toestemming voor een bezoek, binnen bij de burelen van dit streng beveiligde Nobelprijswinnende instituut. Een reportage van Edwin Koopman.

Dictator van het jaar

vanaf 00:29:38

Onze zesde kandidaat in de verkiezing van 'Dictator van het jaar 2013': Robert Mugabe. Hij is al 33 jaar aan de macht in Zimbabwe. Hugo Knoppert van Zimbabwe Watch argumenteert.

Drie diplomaten uit het Midden-Oosten

vanaf 00:34:53

Te gast in Bureau Buitenland: Hester Somsen (ambassadeur Libanon), Jeanette Seppen (Irak) en Yvette van Eechoud (Qatar). Over de landen waar zij werken, over 'economische diplomatie', over de Nederlandse belangen en kansen in het Midden-Oosten en over de gevolgen van de oorlog in Syrië voor de regio.

advertentie