Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Verslaggever Rik Delhaas en correspondent Ruth Vandewalle spraken met een aantal activisten van de Egyptische revolutie. In Frankrijk worden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Het extreemrechtse Front National lijkt als enige partij flinke winst te gaan boeken. Correspondent Frank Renout peilde de stemming. In het buitenlandpanel arabiste Petra Stienenen en sinologe Ardi Bouwers over de rol van China in Syrië.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 20 maart 2014

vanaf 00:03:50

Verslaggever Rik Delhaas en correspondent Ruth Vandewalle spraken met een aantal activisten van de Egyptische revolutie. In Frankrijk worden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Het extreemrechtse Front National lijkt als enige partij flinke winst te gaan boeken. Correspondent Frank Renout peilde de stemming. In het buitenlandpanel arabiste Petra Stienenen en sinologe Ardi Bouwers over de rol van China in Syrië.

Rusland: hoe hard moet het westen optreden?

vanaf 00:05:14

Terwijl het Kremlin het Krim-papierwerk op orde stelt kijkt het westen met argusogen naar wat mogelijk de volgende stap van president Poetin zou kunnen zijn. 'We need action', zei Obama vandaag toen hij verdere sancties voor Rusland aankondigde. Vooralsnog blijven die acties mild, maar voor hoe lang nog? Een gesprek met militair analist Joris van Bladel. 

Reportage: Egyptische activisten van het eerste uur

vanaf 00:16:51

Drie jaar na de revolutie in Egypte komt er met veldmaarschalk Abdul Fatah Sisi opnieuw een militair aan het bewind. Veel van de jongeren die de revolutie zijn begonnen hebben de moed opgegeven, zitten gevangen of  gaan onverschrokken door. Verslaggever Rik Delhaas en correspondent Ruth Vandewalle zochten een aantal activisten van het eerste uur op in Caïro.

Reportage: Aux urnes!

vanaf 00:32:56

Terwijl de politieke partijen in Nederland nog feestvieren of hun wonden likken, maakt ook Frankrijk zich op voor les municipales: de gemeenteraadsverkiezingen. Die worden komende zondag gehouden. Het extreemrechtse Front National lijkt daarbij als enige partij flinke winst te zullen boeken. Maar voor die partij, en haar leidster Marine Le Pen, vormen deze verkiezingen vooral een opstap naar de hoogste macht: het presidentschap in 2017. Correspondent Frank Renout peilde de stemming in Hénin-Baumont, een plaats in Noord Frankrijk dat vanouds een bolwerk is van de Franse socialisten.

Buitenlandpanel: China, het Midden-Oosten en Poetin

vanaf 00:41:19

Vanavond in ons Buitenlandpanel: Syrië. Want terwijl alle ogen gericht zijn op Oekraïne en Rusland gaat de oorlog in Syrië zijn vierde jaar in. En na al die tijd zit president Bashar al-Assad nog steeds stevig in zijn stoel. Een oplossing, diplomatiek of militair, lijkt mijlenver weg. We hebben het ook over China, want dit weekend komt de Chinese president Xi Jinping vergezeld van een handelsdelegatie ons land bezoeken. Net als bondgenoot Rusland blokkeert China ingrijpen in Syrië. Maar hoe liggen de kaarten nu voor Syrië en de rest van het Midden-Oosten, nu Rusland wegdraait van het westen? En verandert dit ook het Russisch bondgenootschap met China? Een buitenlandpanel met arabiste Petra Stienen en sinologe Ardi Bouwers.Foto: flickr.com/photos/syriafreedom

advertentie