Bureau Buitenland

20 mei 2014

Bureau Buitenland

20 mei 2014

Onrust in Libië, Reportage over Esther de Lange, CIA stopt gebruik medische vaccinatieprogramma's, Reportage: Eritrea, de hindernissen onderweg, Geobureau: Bram van Ojik en Marietje Schaake over TTIP

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

CIA stopt met het gebruik van medische vaccinatieprogramma’s

vanaf 00:03:48

Het Witte Huis heeft verklaard dat de CIA is gestopt met het gebruik van medische vaccinatieprogramma’s. Twee jaar geleden zette de geheime dienst nog een nep vaccinatieprogramma in om Bin Laden in Pakistan op te sporen. Voor de Pakistaanse Taliban mede reden om medische werkers die kinderen tegen polio willen inenten te vermoorden. Een gesprek met Roel Coutinho hoogleraar epidemiologie en bestrijding infectieziekten aan de Universiteit Utrecht en oud tropenarts.

Reportage vanuit het Europarlement: Esther de Lange (CDA)

vanaf 00:09:36

Het slot en vierde deel van onze serie, waarin correspondent Tijn Sadée de afgelopen maanden Nederlandse lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen volgde tijdens hun campagne. Vanavond Esther de Lange, de nieuwe eurofractieleider van het CDA: ze wil minder Europese bemoeizucht, maar als in Vlissingen gedupeerde vissers haar om hulp smeken benadrukt ze juist het belang van Brussels beleid. Een reportage over de spagaat van een christendemocraat, twee dagen voor de Europese verkiezingen...

Onrust in Libie

vanaf 00:21:38

Twee-en-een-half  jaar na de gewelddadige dood van kolonel Kadhafi is het in Libië nog steeds een chaos. Gewapende groepen bestrijden elkaar op leven en dood. Het regeringsleger staat machteloos. Een dissidente oud-generaal is nu een offensief begonnen tegen radicaal-islamitische milities. Een gesprek met de Nederlandse ambassadeur in Libie, Ton Lansink.

Eritrea: de hindernissen onderweg

vanaf 00:31:25

Het aantal vluchtelingen uit Eritrea stijgt explosief en dat leidt in Den Haag tot politieke onrust. Momenteel vragen wekelijks zo’n 1000 Eritreeërs asiel aan, aldus het ministerie van justitie. Dat is al meer dan in heel 2013. Als ze hier aankomen hebben zij vaak een barre tocht achter de rug van maanden of zelfs jaren. Wat zijn de obstakels onderweg? De Eritrese journalist Habtom Yohannes vluchtte begin jaren tachtig naar Nederland en kent de moeilijkheden tijdens de tocht uit eigen ervaring. Verslaggever Edwin Koopman zocht hem op en besprak met hem de heikele route van Eritrea naar Nederland.Foto: Sophie van Leeuwen.

Geobureau: Bram van Ojik en Marietje Schaake over TTIP

vanaf 00:43:08

Terwijl de campagne voor de Europese verkiezingen het hoogtepunt nadert, zijn de EU en de Verenigde Staten deze week begonnen aan nieuwe onderhandelingen over TTIP: het trans-Atlantische Vrijhandelsverdrag dat er moet komen. Maar waar de Europese lijsttrekkers geen genoeg krijgen van het betwisten van de achterkamertjespolitiek in de Brusselse burelen of steggelen over ‘in of uit de euro’, blijft het rond wat het grootste handelsakkoord ter wereld moet worden opvallend stil - en dat terwijl TTIP vergaande invloed kan hebben op Europa. Maar wat voor invloed? Is dit komende vrijhandelsakkoord een gouden kans voor de EU, of is het een waagstuk waarbij niet alleen voedselveiligheid en milieu op het spel worden gezet, maar zelfs onze democratie in gevaar komt? Daarover vanavond een debat in onze rubriek Geobureau, met GroenLinks-leider Bram van Ojik en D66-Europarlementariër Marietje Schaake.