David Lang

Aad van Nieuwkerk ,

New Yorkse componist, mede-oprichter van Bang on a Can, en winnaar van de Pulitzer Prize Music in 2008.

interview David Lang

De Amerikaanse componist en muziekpedagoog David Lang (Los Angeles, 8 januari 1957) is een van de oprichters, samen met Julia Wolfe en Michael Gordon, van het New Yorkse Bang on a Can: een muziekorganisatie die vooral bekend werd met informele marathonconcerten waarin een eclectische muziekmix wordt gepresenteerd. Lang won in 2008 de Pulitzer Prize voor zijn Little Match Girl Passion voor vier stemmen en eenvoudig slagwerk. In januari 2017 is Lang als composer-in-residence te gast bij het Storioni Festival in Nederland. Bij die gelegenheid spraken Aad van Nieuwkerk en Botte Jellema met hem over de wereldpremière van zijn 'Shade', over de relatie die je als componist hebt met je opdrachtgevers, over zijn eigen ontwikkeling als componist, en over de maatschappelijke verantwoordelijkheid die volgens hem ook voor een componist op de allereerste plaats moet komen.

Hieronder de (driedelige) lange versie van het interview.

Opnamen en live-uitzendingen van het Storioni Festival zijn te horen in uitzendingen van Omroep Max op NPO Radio 4, steeds vanaf 20.00 uur, op:

  • dinsdag 24 januari 2017 (met onder meer van David Lang Undanceable, I Feel Pretty, en de wereldpremière van het Triple Concerto Shade);
  • zaterdag 28 januari (de Storioni Nacht, rechtstreeks)
  • zondag 29 januari (met onder meer van David Lang Anvil Chorus voor percussie).