Tips voor een van de leukste festivals van Nederland. Ook voor als je komend weekend thuisblijft.

Een van de leukste festivals in Nederland is Into The Great Wide Open op Vlieland. Een festival van vier dagen: podia in de openlucht, veel kunstobjecten en activiteiten voor kinderen. De geboekte artiesten zijn over het algemeen aanstormend en niet overbekend, en dan ook nog eens actief in verschillende genres. Komend weekend reist de redactie van Vrije Geluiden dan ook met veel plezier af naar Vlieland voor verslaggeving op tv, radio en internet. Zie onder voor gegevens.

Maar eerst delen we enkele programma-onderdelen waar we heel erg naar uitkijken. De kans is ook groot dat je ons aantreft bij deze groepen. In willekeurige volgorde:

The Comet is Coming:

Elektronica meets jazz, met als gevolg psychedelisch getoeter op dansbare ritmes. Het trio bestaat uit toetsenist Dan Leavers, drummer Maxwell Hallett en saxofonist Shabaka Hutchings, maar de bandleden noemen zich liever Danalogue the Conquerer, Betamax Killer en King Shabaka. Die laatste imponeerde al op jazzfestival Transition al met een andere groep van hem en met zijn brede armen. Vrijdag 2 sep, 22:00 uur, IJsbaan.

Bachar Mar-Khalifé

Klassieke piano, Arabische zang, pop en elektronica. Zo wordt de muziek omschreven van Bachar Mar-Khalifé, een van oorsprong Libanese muzikant die nu in Frankrijk vertoeft. Zijn teksten hebben wel degelijk inhoud, en de muziek ligt prima in het gehoor. Misschien een beetje cheesy? Ach, daar is helemaal niks mee. Voor de liefhebbers van Bachars landgenoten Ibrahim Maalouf en Yasmine Hamdan. Zaterdag 3 sep, 20:50 uur, IJsbaan.

GoGo Penguin

GoGo Penguin is een Engels jazztrio (piano, bas, drums) dat zo ongeveer het heetst van de naald is in jazzland. In die zin dat er rond dit trio een buzz hangt die maar niet weg wil ebben. De jazz van GoGo Penguin is origineel en toegankelijk en steekt slim in elkaar. De piano klinkt klassiek, Satie-achtig. Maar de band zelf zegt dat het elektronische muziek maakt op akoestische instrumenten. Wie er bij was op North Sea Jazz 2016, weet dat de band een publieksfavoriet gaat worden.
Zaterdag 3 sep, 19:30 uur, Openplek

A-Wa

Een gezelschap van drie vrolijke zussen. Dat is A-Wa. De dames zijn halve hippies, die leuk en mooi zwierig samen zingen, op een bedje van vriendelijke beats en elektronische riedels. De connectie met volksmuziek is snel te maken. Beter gezegd: eigenlijk maakt A-Wa ook volksmuziek, maar dan gewoon iets hipper. De dames komen uit Tel Aviv en zingen zowel in het Jemenitisch joods Arabische dialect, maar ook in het Hebreeuws. Meezingen is overigens mogelijk.
Zaterdag 3 sep, 17:30 uur, Openplek.

Beth Orton

De Engelse zangeres Beth Orton is grootheid in het door haar uitgevonden genre folktronica: een samentrekking van traditionele folkmuziek en elektronica. Muziek die draait om tekst en zang, en dan ondersteund door elektronische instrumenten. Werkt verfrissend, want geeft een draai aan aan de traditionele singer-songwrite. Beth Orton is op een leeftijd gekomen waarop ze doet wat ze wil doen en dat resulteerde in het mooie album Kidsticks. Live klinkt dit als een klok.
Vrijdag 2 sep, 18:00 uur, Openplek.

Matteo Mijderwijk

Klassieke muziek is er ook op Into The Great Wide Open. Remy van Kesteren bespeelt zijn harp in meerdere concerten, hier lichten we graag toetsenist Matteo Muiderwijk extra uit. Want op zaterdagavond begeleidt hij in de kerk van Vlieland vier stokoude natuurfilms van Jean Painlevé, waarbij hij speelt op het kerkorgel en piano en samenspeelt met Dyane Donck (elektronica). De muziek die zij spelen is nieuw. Moderne muziek, oude natuurfilms, in een kerk op het eiland Vlieland, als de zon onder is. Dat moet de moeite waard zijn.
Zaterdag 3 sep, 22:00 uur, Kerk.

Kampvuur

Op de vroege zaterdagochtend gaat Into the Great Wide Open van start met Kampvuur. Schrijvers en zangers vormen een gelegenheidsduo. De schrijvers lezen voor uit eigen werk, en de zangers zingen hun eigen muziek. Tekst en muziek versterken elkaar, humor is niet uitgesloten, en de veelal brakke festivalgangers knappen met de minuut zienderogen op. De line-up is nog een verrassing.

Uitzendingen Vrije Geluiden

De weekends van 11 en 18 september zijn ITGWO-weekends bij Vrije Geluiden. Op TV (NPO 1, 10.30 uur) zenden we concerten en sessies van dit jaar uit. Op Radio (NPO Soul & Jazz, 21.00) klinken de concerten die we in audio opnemen. Tijdens het weekend van Into The Great Wide Open (1-4 sept) al komt materiaal op onze site en social media.