Muzikanten uit Syrië

Lotte van Gaalen ,

Voor VPRO Vrije Geluiden maakt documentairemaakster Lotte van Gaalen een drieluik over Syrische muzikanten in Nederland. Grafisch ontwerpster Marte Vissers zet de verhalen om in beeld.

deel 2: Voor het eerst zijn wij niet bij elkaar

Majed Saraydeen was in Syrië een beroemd componist, nej-speler, en dirigent van het Tarab orkest. Hier in Nederland is zijn naam onbekend en weet niemand van zijn aanzien. Majed: “I miss my country, my house, my family, my wife and my son. But the most thing I miss is to stand in front of my orchestra.” 

Majed speelt tegenwoordig in een nieuw orkest, samengesteld uit gevluchte muzikanten uit verschillende landen: het Ornina ensemble. Aanstaande op zondag 18 september 2016 speelt het ensemble in Enschede

Deel 1: Neem mij naar mijn moederland

Voor miljoenen vluchtelingen is de muziek van thuis een belangrijke houvast. En voor gevluchte muzikanten geldt dat des te meer. Heimwee, hoop en herinneringen liggen verankerd in deze muziek, die ze telkens weer even mee terug voert naar hun moederland.​

"You can remember your country with the sound of this instrument" zegt de 19-jarige Ud speelster Jawa Manla. Ze vluchtte uit Syrië naar Nederland en woont nu in een flat in Haarlem. 

In het eerste deel van het drieluik van Lotte van Gaalen spreekt Jawa Manla zich uit over het verlangen naar Syrië.