Chitose Trio

Charlie Crooijmans ,

Muzikale zentuin

Alles is te horen, het verschuiven van een stoel, het kraken van de camera, het knorren van de maag. Het is zondagmiddag 14 februari, en het is muisstil in de Nieuwe Kerk op het Spui in Den Haag. Op het podium schotelen drie Gagaku-muzikanten ons bijna onbeweeglijk een rijk pallet aan klankkleuren voor die aan een muzikale zentuin doet denken.

VPRO Vrije Geluiden was er bij, hier is een impressie.

Het Chitose Trio bespeelt de Ryuteki (bamboefluit), Sho (mondorgel) en de Hichiriki (dubbelriet), de melodiedragers van de gagaku. De muzikanten maken deel uit van het gerenommeerde Reigakusha Gagaku Ensemble uit Tokio, Japan. Dit ensemble is gespecialiseerd in de 1300 jaar oude hofmuziek, maar speelt ook contemporaine stukken. Gagaku kenmerkt zich door een trage muzikale beweging voortgebracht door blaas-, snaar- en ritme-instrumenten.

Verteller en acteur Joep Dorren leidde het concert in Den Haag in en gaf uitleg over de instrumenten afzonderlijk en de stukken die ze speelden. Dorren heeft sinds hij het Reigakusha Ensemble zag op het Holland Festival in 2005 het geluid van de Hichiriki (dubbelriet) voor altijd in z'n hart gesloten.

Aanstaande zaterdag 20 februari speelt het Chitose Trio in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Het trio gaat samen met het Duitse collectief Wandelweiser -  zaterdag in de persoon van Antoine Beuger (fluit) en Joep Dorren (spreekstem) -, Kegonkyoyama uitvoeren. Dit is een deel uit de Japan Trilogie van de Nederlandse componist Antoine Beuger. In dit werk is hij sterk beïnvloed door de filosofie van John Cage en de Japanse traditie.

In Vrije Geluiden op NPO Radio 4 laten we zondag tussen 23.00 en 24.00 uur nieuw werk horen van Yuji Itoh door het Chitose Trio, opgenomen in Den Haag.

Chitose Trio