Interview met fluitist Carlos Malta

Charlie Crooijmans ,

Over pifanos, 'pipoca moderna', in het moment en de overwinning

Humor en vituositeit, bij Carlos Malta sluit het een het ander niet uit. Deze Braziliaanse fluitist was onlangs op de Music Meeting waar hij een nummer meespeelde met hammond-held Cory Henry. Hij gaf ook een intiem solo-optreden in de hortus eerder op de dag, met een arsenaal aan fluiten (pifano, dwarsfluit, basdwarsfluit etc), saxen, drie rubberen piepbiggetjes en een loopstation. Het publiek maakte ook deel uit van de voorstelling, evenals omgevingsgeluiden.

Na het optreden heb ik hem even persoonlijk kunnen spreken. Ik vroeg hem over de pifano, een traditionele fluit uit het Noordoosten van Brazilië. Zijn eigen groep, Pife Muderno, is een moderne jazz/impro variant op deze traditie. Een traditionele groep, banda di pifano, komt uit het platteland en heeft een karakteristiek geluid van fluitjes en opgejaagde percussie.

Hij heeft ook een tijdlang in de band van Hermeto Pascoal gespeeld die onlangs 80! jaar is geworden. Op 7 juli is deze meester-improvisator te zien in de LantarenVenster.

Carlos Malta treedt morgenavond (29 juni) in LantarenVenster op samen met gitarist en componist Jan Dumée.