een van de belangrijkste hedendaagse Engelse componisten is overleden

Op maandag 14 maart 2016 is in zijn huis op Orkney componist Sir Peter Maxwell Davies overleden aan de gevolgen van leukemie. Max, zoals hij informeel door iedereen genoemd werd, is 81 jaar oud geworden. 

Peter Maxwell Davies was een van de belangrijkste musici van de avant-garde van na de Tweede Wereldoorlog. Onvermoeibaar probeerde hij nieuw publiek te bereiken en nieuwe groepen musici te interesseren in vernieuwende muziek. Daartoe schreef hij muziek voor kinderen, maar ook stukken die gespeeld konden worden door amateurmusici in het dorp waar hij woonde - naast een tiental grootse symfonieën, en tal van concerten, strijkkwartetten en muziektheaterstukken. Behalve componist was Peter Maxwell Davies ook dirigent, onder meer van de BBC Philharmonic Orchestra.

Hieronder een uitzending van BBC Radio 3 van 10 oktober 2009, waarin Tom Service op bezoek is bij de componist in zijn woonplaats op Orkney. 

Al sinds 1971 leefde hij op het Schotse eiland Orkney, waar hij het St. Magnus Festival initieerde, ook vanuit zijn overtuiging dat muziek een grote sociale kracht heeft; een componist heeft, zo vond hij, een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid - zo was zijn Derde Strijkkwartet een persoonlijk statement tegen de oorlog in Irak, en had de opera Kommilitonen! uit 2010 de studentenprotesten uit de 20e eeuw tot thema. Het laatste grote werk dat Maxwell Davies heeft voltooid is een 'community opera', The Hogboon. Dat werk wordt staat in juni op de lessenaars van het London Symphony Orchestra. 

Met dank aan BBC Radio 3 voor het beschikbaar stellen van de hier gebruikte foto's en de afleveringen van Music Matters.

Een goede inleiding op het werk van Peter Maxwell Davies werd gepubliceerd door The Guardian. 

Hieronder nog enkele mooie YT-video's.