Wouter Vandenabeele

Charlie Crooijmans ,

het intrigerende schemergebied tussen folk, world en klassiek

Vorige week is VPRO Vrije Geluiden naar Liège afgereisd. Nel Koopman en uw verslaggever waren daar op uitnodiging van Homerecords.be die daar hun eerste showcase-festival hebben georganiseerd. Homerecords is een klein label met folk en traditie als fundament, dat verder alle kanten op kan gaan. We hebben een aantal geweldige optredens gezien. Onder meer van Didier Laloy & Kathy Adams, die onlangs nog in Vrije Geluiden waren. De merkwaardig virtuoze violist Yves Teicher, de perfectionistische er hu-speler Guo Gan samen met de Turkse tanburspeler Emre Gültekin. En het geweldige duo Philippe Malfeyt en Didier François die ook al eens in de uitzending waren.

Een andere opvallende artiest is violist Wouter Vandenabeele. Zijn sierlijke spel zit een beetje in een schemergebied van wereldmuziek, folk en klassiek. Hij beweegt zich in verschillende projecten waaronder Olla Vogala dat al sinds 1997 bestaat. Op het festivalletje speelde hij met samen met Erno Nossent op piano, Lode Vercampt op cello en Sara Salvérius op accordeon. Het pas verschenen album 'Chansons pour le temps qui reste' wordt weldra besproken in 'Nieuwe Releases' op deze site.

Na het concert heb ik Wouter even kunnen spreken over een prachtig weemoedig nummer dat ik ook op video heb opgenomen. Het heet 'En attendant 5h22'. In het interview heeft hij het steevast over 4 uur 22. Het was namelijk al een beetje laat maar het geeft ook meteen aan dat het verhaal erachter er niet toe doet, wel de sfeer. En juist vanwege het opwekken van zo'n sfeer is Wouter muzikant. Kijk zelf naar het videootje hieronder.