De Muze Van Zuid

Aad van Nieuwkerk ,

Nieuw festival in Amsterdam Zuid tovert straatnamen om in klinkende muziek

Komend weekend wordt - voor de eerste keer - in Amsterdam Zuid het nieuwe festival De Muze van Zuid georganiseerd. Zeventien concerten telt het festival, in het Concertgebouw, het Orgelpark en de Obrechtkerk, maar ook bij buurtbewoners in de huiskamer. In Amsterdam Zuid zijn 70 straten genoemd naar componisten, waaronder maar liefst 45 Nederlandse componisten. Tijdens de Muze van Zuid wordt de muziek van die componisten uitgevoerd.

Twee tips binnen de tip. Wenige wissen das Geheimnis der Liebe is de titel van een lied van Alphons Diepenbrock (NB de Diepenbrockstraat is die mooie brede laan die vanaf de Beethovenstraat langs het Beatrixpark loopt). Kees Olthuis maakte speciaal voor De Muze van Zuid een bewerking van dat lied, en het wordt tijdens het festival uitgevoerd door sopraan Amaryllis Dieltiens en zes blazers van Camerata RCO. Zaterdag 21 mei om 20.15 uur in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. En op zondagavond 22 mei in het Orgelpark: het slotconcert van het festival, met de vier blokfluitisten van BRISK en de vijf zangers van het Gesualdo Consort. Religieuze muziek, madrigalen en instrumentale bewerkingen van madrigalen van Willaert, Palestrina en Lassus.

Tijdens de Muze van Zuid zijn er nòg 15 concerten, met onder meer het Dudok Kwartet, het Aurelia Saxofoon Kwartet, BRISK, het Gesualdo Consort, het Leo Smit Ensemble, het Brackman Trio, sopraan Amaryllis Dieltiens en musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook treden er twee bijzondere en bevlogen amateurensembles op: kamerkoor Vocoza en harmonieorkest Groot Excelsior.