ZomerJazzFietsTour 2017

Aad van Nieuwkerk ,

fietsend tussen Groninger kerkjes en boerenschuren bijzondere jazz ontdekken

Een van de leukste jazzfestivals van Nederland is de jaarlijkse Zomerjazzfietstour in het Groningse Reitdiepdal. Je fietst tussen de (piepkleine) dorpjes van kerkje naar kerkje en van boerenschuur naar boerenschuur. In die kerkjes en die schuren hoor je, verspreid over de laatste zaterdag van augustus, de meest uiteenlopende, verrassende jazzconcerten. De afgelopen jaren heeft de VPRO er elk jaar radio-opnamen gemaakt, en dat gaan we ook dit jaar weer doen. Hier alvast een paar tips èn een terugblik op memorabele concerten uit eerdere edities. Alle informatie over de Zomerjazzfietstour vind je op deze website.

Goran Krmac Kwartet, met Goran Krmac (tuba, elektronica), Eduardo Raon (harp, elektronica), Janez Dovc (accordeon, elektronica), Nino Mureškič (drums). Toen de jonge Goran Krmac op het conservatorium in Groningen zat, werd de Sloveense tubaspeler opgepikt door docent Michael Moore om deel te nemen aan Available Jelly. Toch keerde hij terug naar Slovenië om na enkele jaren op te duiken met een verbluffend kwartet. Met een onalledaagse bezetting (tuba met harp, accordeon en slagwerk), en een verrassend muzikaal concept. Met subtiel gebruik van hedendaagse elektronica brengt Krmac's Kvartet een betoverende, filmische mix van wereldmuziek en moderne jazz.

Bassdrumbone, met Ray Anderson (trombone), Mark Helias (contrabas) en Gerry Hemingway (drums). Hun eerste LP stamt uit 1977 en nog steeds maken ze bijzondere muziek. Ray Anderson staat al jaren onafgebroken vermeld als 's werelds beste trombonist in de Downbeat Critics Poll. Zijn van blues doordrenkte spel is te horen op platen van Dr John en John Scofield. Ook bassist Mark Helias heeft vanaf het begin van zijn muzikale loopbaan bijgedragen aan de nieuwe jazz. Hij werkte in bands van Don Cherry, Ed Blackwell en Dewey Redman. En de aparte drummer Gerry Hemingway is een bandleider van formaat.

GUISEPPE DORONZO AVA is het trio van Guiseppe Doronzo (baritonsax), Esat Ekincioglu (contrabas), Pino Basile (tamburello, cupa cupe). Baritonsaxofonist Guiseppe Doronzo fietst al een paar jaar rond. Eerst met de talentvolle Michael Moore Pool, later met het experimentele kwartet Falga. Nu komt hij met zijn Ava trio, waarin de sterke bassist Esat Ekincioglu (Kuhn Fu) samen met percussionist Pino Basile aanstekelijke mediterrane ritmes tot leven brengen. Melancholische klanken vormen een vruchtbare bodem voor een behendig improvisator als Guiseppe Doronzo. Italiaan Pino Basile neemt een paar typische instrumenten mee, waaronder de cupa cupe, de Italiaanse versie van de foekepot.

ZomerJazzFietsTour highlights 2014-2016