JACOB 3.0 tijdens Wereld Muziek Concours

Iddo Havinga ,

moderne interpretatie van Jacob van Eyck krijgt versterking van videokunstenaars

Blokfluitist Erik Bosgraaf, dj Arjen de Vreede (DJ DNA) en laptopkunstenaar Jorrit Tamminga krijgen dinsdag 25 juli versterking van videokunstenaars Paul en Menno de Nooijer bij JACOB 3.0, het project waarmee ze de muziek van Utrechtse stadsbeiaardier Jacob van Eyck nieuw leven inblazen. Naast het bijzondere samenspel zullen nu ook videobeelden de musici compleet omringen. De uitvoering vindt plaats tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in het Columbus Earth Theater op het Museumplein.

JACOB  3.0 is een hommage aan jonkheer Jacob van Eyck, de 17e‐eeuwe blinde stadsbeiaardier van Utrecht. Op  zomeravonden speelde hij virtuoos blokfluit op het Janskerkhof. Zijn variatiewerken uit Der Fluyten Lust‐hof zijn nog wereldwijd geliefd en om hun virtuositeit gevreesd. Van Eyck varieerde op de tophits van zijn tijd, als een popmusicus van de Gouden Eeuw. Alsof de tussenliggende eeuwen zijn verdampt, gaan Bosgraaf, De Vreede en Tamminga door met variëren, op  een eigentijdse manier. Het drietal bracht eind 2016 hun interpretatie van Van Eycks muziek al eerder ten gehore, onder meer in Vrije Geluiden.

Het indrukwekkende Columbus Earth Theater is als een pan waar het publiek van bovenaf in kijkt. Beneden staan de musici en om hen heen worden 360 graden in de rondte bewegende beelden geprojecteerd met zeven beamers. Het Wereld Muziek Concours wordt wel de ‘Olympische Spelen van de blaasmuziek’ genoemd en is in zijn soort het grootste evenement ter  wereld.