Life and Death on the Other Side of the Dream

Stefan van Leunen ,

kleurrijk album van de getalenteerde Vuma Levin

Onlangs verscheen een nieuw album van het kwintet van de jazzgitarist Vuma Levin. Het album is verdeeld in twee suites: Life and Death on the Otherside of the Dream en Zar History Vol.2. Zijn gebruik van digitale samples zorgt er voor dat er elementen uit de popmuziek aanwezig zijn op het album. Dit wordt versterkt door de effecten die hij gebruikt op zijn elektrische gitaar, maar ook doordat Levin de akoestische gitaar soms lijkt te bespelen als folkgitarist. Het begin van het nummer ' After Her' lijkt zelfs wel te beginnen als een zeer traag grungenummer. Dit duurt echter veelal maar even en dan klinkt het kwintet weer zoals wat het eigenlijk is: een jazzformatie.

‚Äč

Op het album zijn geluidsfragmenten te horen die zijn afkomst verklappen; onder andere vermoedelijk in één van de Khoisan-talen - een Afrikaanse tongklak-taal - die te herkennen is aan de kenmerkende klikklanken. Anderzijds zit zijn gitaarspel bomvol opzwepende ritmes en rijke melodieën. Kortom: een kleurrijk en origineel album dat laat zien dat Vuma Levin binnen een breed spectrum opereert.

Stefan van Leunen

Draait als stagiair een tijdje mee op de redactie van Vrije Geluiden en ontdekt zo steeds meer hoeveel onvermoed prachtige muziek er is...