Wat je van ver haalt is lekker

Aad van Nieuwkerk ,

Wat je van ver haalt is lekker, en dat geldt vaak ook voor muziek - tenminste voor wie ín is voor een potje avontuurlijk luisteren, een dubbel-cd van slagwerker Je-Chun Park.

Collega Charlie Crooijmans was naar een festival in Zuid-Korea en kwam terug met een dubbel-cd van slagwerker Je-Chun Park - een expressief en uitgesproken man die een heel eigenzinnige muzikale carrière maakte.

Geboren in 1960, in een tijd waarin de Korea-oorlog nog voelbaar was in de armoede waarmee iedereen te maken had. Als kind al leerde Park drummen, en kennelijk deed hij dat goed, want rond zijn 20e kwam hij terecht in de in Zuid-Korea beroemde rockband van gitarist Shin Jung-hyeon. De ritmes van de hardrock bleven echter niet boeien, en Park gooide het over de ‘serieuze’ boeg: hij ging compositie studeren en verdiepte zich in de avant-garde van westerse componisten als Karl-heinz Stockhausen. Tegelijk bleken zijn Koreaanse roots te sterk om te negeren, want hij studeerde ook de pansori - een gezongen verhaal dat begeleid wordt door drums, de janggu. Nog later richtte Park zich in toenemende mate op improviseren, waarbij hij de traditionele janggu speelt op een ‘gewoon’ drumstel. In de video hiernaast zie je hoe Park zijn improvisaties weet te combineren met de muziek van de meesters van de gugak - verzamelnaam voor alle traditionele Koreaanse muziek -  Ahn Sook-sun (pansori), Kim Cheong-man (janggu), and Lee Kwang-soo (kkwaenggwari).
Op de cd horen we geïmproviseerde duetten met saxofoon, stem, een bamboefluit, een cither, piano, en meer. Wonderlijk en avontuurlijk hoe improvisatie en traditie samensmelten. Geen luie wegluistermuziek, maar fascinerend en bij vlagen betoverend.

 

Aad van Nieuwkerk

Muziek is muziek als er muziek op staat. Ja toch? Of ligt het niet zo simpel?