November Music

Aad van Nieuwkerk ,

elf dagen nieuwe muziek in Den Bosch

Donderdag 2 november begint in Den Bosch de 25e editie van November Music. Een festival dat dwars door allerlei genres heengaat: hedendaags gecomponeerd, jazz, new world music, muziektheater, visual music, elektronica, soundscapes en geluidsinstallaties. Met de Verkadefabriek als festivalhart, en optredens op een hele reeks van sfeervolle lokaties verspreid door Den Bosch. Met een van de spectaculaire nieuwe voorstellingen heb je al kennis kunnen maken via Vrije Geluiden op NPO 1 en Radio 4: de liedcyclus The Secret Diary of Nora Plain van componist Morris Kliphuis op teksten van de Nederlandse singer-songwriter Lucky Fonz III. Geschreven voor het Ragazze Quartet en sopraan Nora Fischer. Het is het intieme en onheilspellende verhaal van een jonge vrouw die haar eigen leven probeert te leiden in een wereld die alsmaar meer wil binnendringen – tot in haar diepste gedachten en gevoelens.

Morris Kliphuis is naast componist actief als hoornist in het improvisatietrio Kapok en ensemble Stargaze. Vorig jaar tijdens November Music klonk van hem  nog een succesvol werk dat werd uitgevoerd door ensemble Stargaze. De uitvoering van The Secret Diary of Nora Plain is in handen van het Ragazze Quartet, zangeres Nora Fischer en drummer Remco Menting (Kapok). Het strijkkwartet was al diverse malen te horen tijdens November Music in speciale producties en is dit jaar het ensemble-in-residence op het festival met vier totaal verschillende concerten.

Van ruim tien concerten tijdens November Music worden radio-opnamen gemaakt voor Vrije Geluiden Radio 4 en deze website, net als een reeks interviews met artiesten.

De programmering van November Music is hier te vinden.

Aad van Nieuwkerk

Al jaren een fan van November Music, waar ieder jaar weer een nieuw bewijs geleverd wordt voor de kracht van nieuwe muziek.