Missa Unitatis

Stefan van Leunen ,

indrukwekkende nieuwe koormuziek van Antony Pitts

De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap is een religieuze organisatie in Den Bosch - en niet zó maar een: de broederschap bestaat al meer dan 700 jaar. In 2008 componeerde de Engelse componist Antony Pitts in opdracht van de Broederschap een ‘mis van de eenheid’, de Missa Unitatis. Op dit nieuwe album zijn het Nederlands Kamerkoor, de Cappella Pratensis en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor te horen. De delen van de Missa Unitatis worden afgewisseld met oude en nieuwe religieuze koorwerken, van onder andere Poulenc, Mouton, Nico Muhly, en Clemens non Papa.

De Missa Unitatis bestaat eigenlijk uit twee composities die door twee koren tegelijkertijd of los van elkaar kunnen worden uitgevoerd. Bij deze uitvoering bundelen de Cappella Pratensis en het Nederlands Kamerkoor hun krachten. De mis is een prachtig gezongen sacraal en hemels klinkend koorstuk, dat toch modern klinkt. Dirigent Stephen Layton laat de wat robuustere stemmen van de Cappella Pratensis en de meer gepolijste stemmen van het Nederlands Kamerkoor samensmelten. Met als gevolg dat het werk als een eenheid klinkt, zoals de titel  vooronderstelt.

De andere werken maken van het album een reis door de tijd, zoals de geschiedenis van de broederschap zelf; statige zang uit de renaissance van Jean Mouton en Jacobus Clemens Non Papa, traditionele muziek uit de Zweedse provincie Dalarna, een laat werk van Giuseppe Verdi, maar ook (post-)moderne werken zoals het onheilspellende Spiral Mass van Nico Muhly uit 2014 en Spring, the Sweet Spring van Ä’riks Ešenvalds uit 2013.

De uitvoering van Laudi alla vergine Maria van Verdi door het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor is zeer beheerst en ingetogen. Hiermee laat het jeugdkoor horen dat het niet onder doet voor de andere twee koren. Al met al is het een album dat op een indrukwekkend mooie wijze laat horen dat koormuziek actueel en van alle tijden is.

Stefan van Leunen

Draaide als stagiair een tijdje mee op de redactie van Vrije Geluiden en ontdekte zo steeds meer hoeveel onvermoed prachtige muziek er is...