Een draai naar het Oosten

Charlie Crooijmans ,

spannende ontmoetingen op het Turning East festival in Concertgebouw Amsterdam

Turning East zou je kunnen vertalen met 'een draai naar het Oosten', maar misschien is het meer een ommezwaai. Het gaat namelijk om muziek van Marokko tot Iran. Een behoorlijk groot gebied dus. En uit dat gebied zijn enkele parels naar boven komen drijven die hier met een eigen ensemble of met een Nederlands orkest gaan optreden. En dat in het prestigieuze Concertgebouw van Amsterdam, bolwerk van de westerse klassieke muziek. Hèhè, eindelijk is er oog voor de muziek uit het oosten! Arabo-Andalusisch, Ottomaans, Arabisch klassiek, Arabische pop en jazz. Ik ga er een aantal uitplukken. Het hele programma van 20 t/m 25 november kun je hier vinden.

Het festival is gestart met zangeres Abir El Abed uit Tanger samen met het Amsterdam Andalusisch Orkest (AAO). Abir is volgens Yassine Boussaid (zakelijk leider van AAO) geen parel maar een ruwe diamant. Sinds haar optreden in Arab got Talent is ze een rijzende ster. Op het festival verbindt ze het eeuwenoude Andalusische repertoire met het hedendaagse Maghreb.

De Libanese superstar Melhem Zein is voor het eerst te zien in Nederland. Melhem, die ook wel bekend staat als 'El Rayess' ('de president') heeft naam gemaakt via populaire tv-shows als Arab Idol. Met zijn krachtige stem en zijn 22-koppige band maakt hij van de traditionele Libanese muziekstijl, met veel houtblazers, bas en slagwerk, aanstekelijke popmuziek.

Asma Lmnawar uit Casablanca wordt zo'n beetje gezien als de koningin van de hedendaagse popmuziek. Op het festival gaat ze een heel spannende samenwerking aan met het Nederlands Kamerorkest, bestaande uit vijftig topmusici onder leiding van Gordan Nikolić. Asma gaat haar grootste hits zingen, maar ook tarab-klassiekers.

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) staat er om bekend dat ze met interessante, ongebruikelijke artiesten samenwerken. Ik heb een paar jaar terug een concert van ze gezien met de kemanche-speler Kayhan Kalhor. Ook op Turning East gaan ze een samenwerking aan met Perzische muzikanten. Onder de noemer Bach ontmoet soefi zijn dat zangeres Haleh Seyfizadeh en tar-speler Ali Ghamsari in combinatie met zangeres Elisabeth Hetherington en theorbe-speler David Mackor. In het filmpje hiernaast heeft het NBE een project met de Turkse ney-speler Sinan Arat, die op Turning East solo met percussie is te horen.

 

Vrije Geluiden: Turning East

VPRO Vrije Geluiden gaat een vijftal sessies opnemen met artiesten van het festival. Dat zijn: Abir el Abad met het Amsterdams Andalusisch Orkest -  uitzenddatum 3 december op TV Cultura; de ney-speler Sinan Arat samen met Alper Kekeç op percussie, en de Iraanse zangeres Haleh Seyfizadeh samen met tarspeler Ali Ghamsari - uitzenddatum 10 december op TV Cultura; de Iraaks-Hongaarse udspeler Omar Bashir, en de hypermoderne Yazz Ahmed (trompet en flugelhorn) die haar Brits-Bahreinse roots onderzoekt en veelvuldig elektronica en sound design toepast - uitzenddatum 17 december op TV Cultura. Alle sessies komen ook op onze site natuurlijk!