piano eruit wurlitzer erin

Sakti Khedoe ,

Koeniverse3 feat. Joris Roelofs: een zoektocht naar het klankuniversum van Koen Schalkwijk

Pianist Koen Schalkwijk heeft zijn piano verruild voor een Wurlitzer, een elektro-mechanisch pianootje dat ontwikkeld werd aan het begin van de jaren '60. Eigenlijk is het helemaal geen instrument voor jazzmuziek. De sound ervan is vooral bekend van de Beach Boys en Pink Floyd.

Tijdens zijn studie in Philadelphia vond Koen een wurlitzer in de kelder van een vriend en hij was gelijk verknocht aan de duistere, mysterieuze klanken van het pianootje. Hij startte Koeniverse3, maar miste nog een bepaalde klank. Die klank vond hij bij basklarinettist Joris Roelofs: Koeniverse3 feat. Joris Roelofs was geboren. Het samenspel van wurlitzer en basklarinet is simpelweg uniek en zeer geslaagd. Onheilspellende, mysterieuze en soms zelfs lugubere klanken nemen je mee in het klankuniversum ('de Koeniverse') van Koen Schalkwijk. 

Koen componeerde Two Cities na zijn verhuizing van Amsterdam naar Rotterdam. 'Een lastige beslissing met de nodige overpeinzingen die goed te horen zijn op dit album', aldus Koen. 

Koen Schalkwijk eerder in Vrije Geluiden als pianist

Sakti Khedoe

'Wat is nou goede muziek? Ik werk sinds 2008 voor Vrije Geluiden en kan daar nog geen antwoord op geven. Ben er inmiddels wel achter dat mooie muziek altijd een mooi verhaal vertelt.'