Ronin: Awase

Aad van Nieuwkerk ,

meeslepende Zen-funk van precisie-grootmeester Nik Bärtsch

De muziek van de Zwitserse componist en pianist Nik Bärtsch en zijn band Ronin wordt wel omschreven als ‘zen funk’, en dat is eigenlijk best een hele goeie indicatie van wat Bärtsch maakt. Met de precisie van een Zwitsers uurwerk, de strenge vorm van een Zen-tuin, en met tegelijk een onstuitbare èn uiterst geduldig en zorgvuldig opgebouwde  groove weten Bärtsch, Sha (rieten), Thomy Jordi (bas) en Kaspar Rast (drums) een sterk hypnotiserend effect te bereiken. ‘Awase’ is een term uit de Japanse vechtkunst, en die betekent zoveel als ‘samen bewegen’, een prachtig beeld voor de genoemde precisie.

Ja, het heeft iets van minimal music, met de herhalende motiefjes en patronen. De stukken op de CD heten op één na allemaal ‘Modul’ met daarachter een volgnummer, en behalve het nummer ‘A’, dat door rietblazer Sha geschreven is, zijn het allemaal composities van Bärtsch. Sommige van de ‘Moduls’ zijn al eens opgenomen toen Ronin nog een kwintet was, maar in deze nieuwe versie van de band klinkt alles nog wat makkelijker, transparanter - en ook nog even strak en onstuitbaar. Prachtplaat.

Op 2 mei speelt Ronin in TivoliVredenburg in Utrecht, en kort daarna zijn ze te zien in Vrije Geluiden op NPO 1: op 6 of 13 mei. Hou deze website in de gaten!

Aad van Nieuwkerk

Een paar jaar geleden mocht ik Nik Bärtsch eens interviewen tijdens November Music, het videootje is nog wel ergens op YouTube te vinden. Wat een bijzondere man - streng als een monnik, bijna obsessief precies in zijn werk, en tegelijk uiterst zachtmoedig en vriendelijk. Hij organiseerde toendertijd (en misschien nog wel) elke maandagavond meespeelsessies in een soort clubhuis in Zürich, waar iedereen welkom is om mee te spelen. Maar wel goed in de maat natuurlijk...