ZomerJazzFietsTour

Maarten van Heuven ,

32e editie met 31 concerten op 26 locaties

Festivals hebben naast muziek tegenwoordig een hoop te bieden, maar voor zover we weten is er maar één festival waar een fietsmonteur een service is. Bij de ZomerJazzFietsTour in Noord-Groningen is het wel handig dat je banden direct geplakt worden. De bezoeker fietst namelijk naar de concerten die plaatsvinden in boerenschuren en oude kerken, verspreid over het prachtige Reitdiepdal.

Op zaterdag 25 augustus vindt de 32e editie van de ZomerJazzFietsTour plaats, met 31 concerten op 26 locaties. Bij veel concerten gaat het om buitengewoon avontuurlijke jazz die je eigenlijk niet zou verwachten in het vlakke landschap van Noord-Groningen maar die daar goed tot zijn recht komt. Voor een bezoeker is het onmogelijk om alle concerten te bezoeken. Daarom is het fijn dat de organisatie vijf routes heeft uitgestippeld en uitgetekend op een plattegrond met ook zelfs fietsknooppunten. Ook komt het goed uit dat elke groep twee sets speelt, wat de bezoeker wat meer lucht geeft.

De ZomerJazzFietsTour is zeker een aanrader voor echte jazzliefhebbers. Programmeur Marcel Roelofs heeft een goede neus voor jazz, en in zijn telefoon staan nummers van heel wat interessante musici. Maar sfeersnuivers zullen op de ZomerjazzFietsTour ook een goede dag hebben. De meeste locaties maken indruk, de sets duren meestal maar 45 minuten en het fietsen tussendoor is zeker ook een pluspunt. Dit jaar is Vrije Geluiden aanwezig om sessies te filmen voor twee zomerse uitzendingen op 9 en 16 september met beelden van in totaal vijf festivals. Enkele groepen waar wij ons op verheugen:

Linus

De Belgische gitarist Ruben Machtelinckx laat zich vergezellen door rietblazer rietblazer Thomas Jillings in uitgesponnen, dromerige composities.

Tini Thomsen Max Sax

Tini Thomsen is een ware meester op de baritonsaxofoon. We volgen haar al jaren en ze is op haar best in knallende uptempo jazz.

Oren Marshall / Michel Godard

De ZomerJazzFietsTour grossiert in rare bezettingen, dus een tubaduo misstaat zeker niet op het affiche. Zeker niet als de tubaspelers deze heren zijn, die vaak op het festival spelen maar weinig samen lijken te hebben gespeeld.

Klatwerk3

Het trio van de Groninger pianist Boelo Klat bestaat tien jaar.  Een gewone bezetting van piano, bas en drums, maar fijn samenspel en goede tonen zorgen voor een mooi eigen geluid.

Bitch 'n' Monk

Een eigenzinnig duo is Bitch ‘n’ monk zeker, opererend op de grens van jazz en pop. Met zang van de  gitaar van de Britse Heidi Heidelber en fluit van de Colombiaan Mauritio Velasierra. Oja, er is ook elektronica.