Amsterdam Marimba Weekend

Aad van Nieuwkerk ,

vier dagen een en al marimba!

Van donderdag 8 tot en met zondag 11 maart vindt op diverse locaties in de hoofdstad de derde editie plaats van het Amsterdam Marimba Weekend. Een lang weekend vol masterclasses, publiek toegankelijke repetities, workshops en concerten. Het AMW organiseert ontmoetingen tussen marimba-studenten en -professionals, biedt de mogelijkheid om verschillende instrumenten uit te proberen en natuurlijk vooral: laat het publiek kennismaken met de rijke klankwereld van de marimba. Het weekend wordt gehost door een van de beste marimbaspelers ter wereld, Tatiana Koleva.

De marimba lijkt een beetje op de xylofoon - je zou de marimba kunnen zien als een basversie daarvan, en dan met een veel warmere en vollere klank. De staven, ook wel toetsen genoemd, waarop je speelt, zijn van houten zodanig gestemd dat die volle, rijke klank ontstaat. Het bereik van een concertmarimba is maar liefst vijf octaven (bijna net zo veel als een piano).

Het programma is > hier te vinden. Een paar highlights:
- donderdag 8 maart zijn er masterclasses en repetities
- vrijdag 9 maart zijn er clinics, en 's avonds een jamsessie
- zaterdag 10 maart een concert in de Amstelkerk
- zondag 11 maart 's middags het slotconcert in het Bimhuis

 

Aad van Nieuwkerk

Stille bewondering voor slagwerkers die met twee stokken in elke hand met soms duizelingwekkende snelheid.... ken je dat? Wauw.