Nieuwe Vrije Geluiden Sessies op NPO 2 Extra

Redactie Vrije Geluiden ,

Vanaf 7 maart: Vrije Geluiden Sessies op de vertrouwde zondagochtend: elke zondag om 10.30 uur op NPO 2 Extra

Met de serie Vrije Geluiden Sessies blijft elke muziekliefhebber op de hoogte van de muzikale voorhoede uit de Nederlandse soul-, jazz- en klassieke muziekwereld. In de komende afleveringen zien we onder andere pianoduo Scholtes & Janssens met de iconische Fantasie in f van Franz Schubert, de charismatische Hindoestaans-Nederlandse singer-songwriter Raj Mohan & Ensemble, en de jonge fantasierijke jazzpianist Alexander van Popta.

De Vrije Geluiden Sessies zijn muzieksessies met binnen- en buitenlandse artiesten op gekke, bijzondere, mooie locaties. Wanneer de muzikanten niet naar Hilversum kunnen komen, gaat Vrije Geluiden naar hen toe. Kijk niet gek op wanneer artiesten andere instrumenten gebruiken, gastmuzikanten meenemen, nieuw werk laten horen of de hele sessie improviseren: in de Vrije Geluiden Sessies kan het allemaal!

waar vind ik NPO2 Extra?

NPO 2 extraHét kanaal voor kunst, cultuur & documentaires.
Met non-stop voorstellingen, concerten, documentaires, films en programma’s over kunst & cultuur.

Ziggo: 222 | KPN: 88 | Telfort: 88 | XS4ALL: 88 | OnsBrabantnet: 88 | T-Mobile: 381 | Canal Digitaal: 102 | Delta: 42 | Caiway: 44

Aflevering 5: Joost Lijbaart (4 april)

 

Slagwerker, percussionist en improvisator Joost Lijbaart speelt met Wolfert Brederode (div toetsen) en Kika Sprangers (sax) werk van zijn soloalbum 'Free'.   Lijbaart speelt op zijn eerste soloalbum' naast de drums alle andere instrumenten ook zelf: klokkenspel, harmonium en vibrafoon, maar ook odaiko drums, anklung en balafoon. Joost Lijbaart tourde in meer dan negentig landen en speelde op vele grote jazzfestivals. Hij werkte met het Yuri Honing Trio, met het Yuri Honing Acoustic Quartet, had zijn eigen kwartet ‘Group of Friends’, zijn duo met pianist Wolfert Brederode, de groep Batik en zijn trio met zangeres Sanne Rambags en gitarist Bram Stadhouders.

Aflevering 6: Bart de Vrees & Marieke de Bruin (12 april)

 

Slagwerker en componist Bart de Vrees en violiste Marieke de Bruin spelen in de sessie werk van Philip Glass en van Bart de Vrees. Bart de Vrees werd onlangs verkozen tot stadscomponist van Den Bosch. Marieke de Bruijns grote liefde ligt bij kamermuziek, kleine ensembles, waaronder het Maria Adriana Strijkkwartet, eigen projecten en combinaties met theater zoals 'De Kleine Mozart'.

Aflevering 7: Paul van Kemenade & Budha Building (19 april)

 

Altsaxofonist Paul van Kemenade en multi-instrumentalist en elektronicakunstenaar Budha Building (pseudoniem voor Hans Timmermans) zijn beiden steeds op zoek naar nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden en die zucht naar avontuur bracht hen op elkaars pad. De daaruit voortvloeiende samenwerking verliep pijlsnel en voerde hen onder meer voor duo-optredens naar Rusland. Daar werden de ingrediënten verzameld voor hun cd Russian Roads.

Aflevering 4: Santiago Cimadevilla (28 maart)

Santiago Cimadevilla is bandoneonspeler en daarnaast componist, arrangeur en dirigent. Na het begin van zijn muzikale opleiding in Argentinië vervolgde hij zijn studie in Nederland. Hij ontwikkelde bijzondere belangstelling voor de muziek van Astor Piazzolla en werkte over de hele wereld samen met grootheden van de Argentijnse Tango, zoals het Sextet Veritango.In de sessie speelt hij Piazzolla, maar ook klassiek werk van Scriabin en Scarlatti

Aflevering 3: Alexander van Popta en vrienden (21 maart)

In deze sessie speelt pianist Alexander van Popta samen met bassist Thomas Pol, drummer Jamie Peet en gitarist Jelle Roozenburg. Van Popta vloog na een succesvolle afronding van het Rotterdams conservatorium naar New York om les te krijgen van Aaron Parks. Hij was bandleider van het zestienkoppige funk- en hiphop orkest Re:Freshed Orchestra. Van Popta trad op met artiesten als Adam Lambert, Ntjam Rosie en Gregory Porter, arrangeert voor het Metropole Orkest en werkte samen met Trijntje Oosterhuis, De Jeugd van Tegenwoordig, Broederliefde en Cory Wong. 

Aflevering 2: Raj Mohan & Ensemble (14 maart)

Raj Mohan & Ensemble maakt Hindoestaanse blues uit de diaspora. Raj Mohan verhuisde op twaalfjarige leeftijd als achterkleinkind van Indiase contractarbeiders vanuit Suriname naar Nederland. Hij ontpopte zich tot een charismatisch singer-songwriter, die de blues vertolkt, gezongen in het Hindi, Urdu en Sarnami. Hij combineert klassieke liederen uit Noord-India (ghazals) met zelfgeschreven repertoire. Naast Raj Mohan (zang, tanpura/ harmonium, gitaar), speelt Tammo Heikens (akoustische gitaar), Mark Alban Lodz (bansuri/fluit), Suresh Sardjoe (tabla) en Melanie Tangkau (contrabas).

Aflevering 1: Pianoduo Scholtes & Janssens (7 maart)

Pianoduo Scholtes & Janssens speelt Fantasia in f-klein van Franz Schubert voor vier handen. Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) vormen sinds 2003 een pianoduo. Zij waren achttien en negentien jaar oud toen ze voor het eerst de sonate van Mozart voor twee piano's speelden. Kort daarna volgde Schuberts Fantasia in F. Nu, zeventien jaar later, zijn ze 'eindelijk dapper genoeg om deze twee iconische werken op te nemen.' Het duo Scholtes & Janssens won nationale en internationale concoursen voor pianoduo en kamermuziek.