Acht van de 55 contracten die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het afgelopen jaar heeft binnengekregen, beoordeelt de Inspectie als een zwijgcontract. De overeenkomsten bevatten ongewenste elementen, zoals een verbod op melden bij de Inspectie of het Tuchtcollege.
De aanleiding voor dit onderzoek, dat vandaag verschijnt, was de onverwachte dood van de 21-jarige Rogier Mooij in het Tergooi-ziekenhuis. Na zijn dood sloot het ziekenhuis een contract met de nabestaanden om te voorkomen dat zij de zaak publiek zouden maken. Argos (NPO Radio 1) onthulde de zaak en het zwijgcontract in maart en april vorig jaar.

Na de uitzendingen van Argos sprak minister Schippers van Volksgezondheid haar ongenoegen uit over zulke afspraken tussen zorgaanbieder en patiënt: “Dit is volstrekt niet wat moet in de zorg. Want de zorg is gebaat bij openheid. (..) De zorg is er gebaat bij om zich transparant op te stellen, transparant naar mensen die gebruik maken van de zorg maar ook transparant naar media. En dan moet je niet op wat voor manier dan ook de indruk maar wekken dat je dat ergens onder wat voor tapijt dan ook zou willen vegen.” Minister Schippers vroeg de IGZ onderzoek te doen.

55 meldingen
Na een oproep kwamen bij de Inspectie in totaal 55 meldingen van vaststellingsovereenkomsten met een mogelijke zwijgplicht binnen. Bijna de helft van de meldingen gaat over ziekenhuizen. Daarna volgen de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verpleging en verzorging, fabrikanten van medische producten en mondzorg. Twaalf meldingen zijn niet nader onderzocht, omdat ze afkomstig waren van anonieme melders. Lees hier het persbericht van de IGZ en/of het rapport, Vaststellingsovereenkomsten in de zorg.

Zwijgplicht
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de contracten nader bekeken en komt tot de conclusie dat er in acht gevallen sprake is van ongewenste elementen, oftewel een vorm van zwijgplicht. Waarom de overige meldingen geen zwijgcontract zijn licht de Inspectie niet toe.

Op verzoek van Argos heeft Jan Klein, hoogleraar Veiligheid in de Zorg aan de TU Delft, het Inspectierapport gelezen. Klein vindt verder onderzoek naar ongewenste afspraken in de zorg na een calamiteit, noodzakelijk.

Oproep
Heeft u meer informatie over zwijgcontracten in de zorg, neem dan contact met ons op: argos@vpro.nl. Argos is ook specifiek op zoek naar mensen die zich bij de Inspectie hebben gemeld, maar bij wie volgens de Inspectie geen sprake zou zijn van een zwijgcontract.

Terugluisteren
Luister hier de uitzendingen terug die Argos in 2016 maakte over de dood van Rogier en het zwijgcontract