Argos

De effectiviteit van cameratoezicht en Blauwestad

Ruim 120 van de 431 gemeenten in Nederland hebben een vorm van cameratoezicht. Volgens afspraken in het regeerakkoord van het Kabinet-Rutte van CDA en VVD moeten er nog meer camera's komen om de veiligheid op straat en in openbare ruimten te verbeteren.

In de strijd tegen drugsoverlast en criminaliteit hangen op het stationseiland voor het Centraal Station in Amsterdam sinds 2006 zeventien politie-camera's. Ook in het openbaar vervoer, zoals in trams, zijn camera's bevestigd die gezichten herkennen van personen met een vervoersverbod. Uit evaluatierapporten van het cameratoezicht in Amsterdam van 2005 en 2009 blijkt dat het toezicht effect heeft op drugscriminaliteit. Toegenomen veiligheid kan niet rechtstreeks in verband worden gelegd met alleen camera's.

Radio Onjo: bouwbedrijven BAM en Ballast Nedam starten proces tegen provincie Groningen

De bouwbedrijven BAM en Ballast Nedam overwegen een rechtszaak tegen de provincie Groningen over de afwikkeling van het in 2010 gestrande bouwproject de Blauwe Stad in Oost-Groningen. Staatssecretaris Henk Bleker, destijds gedeputeerde van de provincie Groningen zou als getuige kunnen worden opgeroepen. Eind 2007 stapten beide bouwbedrijven na een fikse ruzie uit de privaat-publieke samenwerking. De provincie ging vanaf dat moment alleen nog verder met bouwbedrijf Koop, maar ook die samenwerking liep stuk na ruzie en veel gedoe in 2010, waarna de veel bejubelde publiek-private samenwerking werd beëindigd. Volgens de provincie zijn BAM en Ballast Nedam echter contractueel nog altijd verplicht om voor 31 december van dit jaar elk 100 kavels in het project af te nemen, maar beide bedrijven weerspreken dat. Willem de Haan, die destijds voor Argos twee uitzendingen maakte over het debacle, kan ook worden opgeroepen als getuige als het tot een rechtszaak komt. In Radio Onjo licht hij alvast een tipje van de sluier op.

fragmenten