Argos

AIVD contra oud-medewerker Heleen de Waal

De inlichtingendienst AIVD verdenkt in 2009 een van haar medewerkers van het lekken van staatsgeheimen en vertrouwelijke informatie. Om er achter te komen of dat klopt, volgt de dienst een journalist van de Telegraaf om te achterhalen wie de journalist van informatie voorziet.

Oud-medewerker Heleen de Waal blijkt het contact, zij wordt gearresteerd en vastgezet. De Waal zit 5 maanden in voorarrest.De Haarlemse rechtbank spreekt haar vervolgens in juli 2010 vrij omdat de AIVD de journalist helemaal niet had mogen volgen. In hoger beroep komt het Hof in 2013 tot een ander oordeel. De Waal wordt veroordeeld tot 16 maanden gevangenisstraf. Het woord is nu aan de Hoge Raad. Die komt naar verwachting dit najaar met een finaal oordeel. Argos kreeg het dossier van de zaak in handen. Luistert u naar een reconstructie van Wil van der Schans van de zaak AIVD contra Heleen de Waal.

Argos Internationaal: Scoop Nemmouche

Een week na de aanslag op het Joodse Museum in Brussel wordt de vermoedelijke dader van deze aanslag, Mehdi Nemmouche, opgepakt in Marseille. Nemmouche wordt verdacht van lidmaatschap van de terreurorganisatie IS. Hij was ook betrokken bij de gijzeling en mishandeling van vier Franse journalisten in Syrië. Althans dat bericht op 6 september de Franse krant Le Monde. Een grote scoop. Maar ook aanleiding voor een storm van kritiek aan het adres van Le Monde. De krant zou onverantwoord bezig zijn geweest. Dit nieuws zou gevaarlijk zijn voor andere nog vast zittende gijzelaars. De gijzelnemers hadden namelijk wraak gezworen als de vier Franse journalisten zouden praten met de Franse geheime dienst of politie. Een andere Franse krant, Liberation, die dezelfde informatie had als Le Monde, publiceerde niet. Een gesprek met de Franse journaliste Patricia Tourancheau, werkzaam voor Liberation over de keuze om af te zien van een scoop omwille van een groter belang en met Stefan de Vries, correspondent voor RTL en VRT, over de relatie tussen inlichtingendiensten en media in Frankrijk.

fragmenten