Gebrekkige leeftijdscontrole bij alcoholverkoop

Een Wet van Nix?

Jongeren kunnen in ongeveer de helft van de gevallen gewoon alcohol kopen in de supermarkt. Het is bij wet verboden, maar de leeftijdscontrole is ontoereikend.

Overheid en supermarkten doen er op het oog alles aan om dat te verbeteren. Zie de Nix18 campagne van de overheid waar de supermarkten ook aan bijdragen. Maar achter de schermen wordt een ander spel gespeeld. Een controlesysteem dat de leeftijdscontrole effectiever kan maken wordt geboycot door de supermarkten. Waarom verzetten de supermarkten zich tegen de invoering van effectieve controlesystemen? Hoe reageert de overheid op de slechte naleving van de wet? Waarom schrijft een belangrijk adviseur van de staatssecretaris een brandbrief?
Argos over jongeren en alcohol en supermarkten die alles doen voor de klant.

Rechtbank Noord-Hollland: Geen Ageviewers bij Albert Heijn
De rechtbank Noord-Holland heeft op 11 september 2014 geoordeeld dat Albert Heijn haar franchisenemers niet hoeft toe te staan om voor leeftijdscontrole bij alcoholverkoop het Ageviewer systeem te gebruiken.

Kamervragen
De fracties van CU, CDA en SGP stelden kamervragen naar aanleiding van de Argos uitzending over ageviewers.

De kwestie: Nederlandse Zorgautoriteit onder vuur

Te gast is NRC-journalist Jeroen Wester, die samen met zijn collega Joep Dohmen voor de zomer onthulde dat er grote misstanden waren bij de Nederlandse Zorgautoriteit. NRC had de beschikking gekregen over de dagboeken van beleidsmedewerker Arthur Gotlieb, die begin dit jaar zelfmoord pleegde. Gisteren verscheen een bewerking van die dagboeken in boekvorm. Jeroen Wester vertelt over de reactie van het ministerie op de publicatie van de postume onthullingen van Arthur Gotlieb.

fragmenten