Argos

Haperende leeftijdscontrole bij alcoholverkoop

Wie alcohol koopt, moet minimaal 18 jaar zijn, maar de controle op leeftijd laat nog veel te wensen over.

Grote supermarktconcerns als Albert Heijn en Jumbo vertrouwen volledig op de onberispelijkheid van caissières. Terwijl onderzoeken uitwijzen dat een sluitende controle op deze manier onmogelijk is. Er bestaat al jaren een systeem dat vrijwel waterdicht is, waarbij de controle niet meer door de kassamedewerker wordt uitgevoerd, maar door een controleur-op-afstand. Toch weigeren supermarkten dit systeem in te voeren. Waarom? Argos, over een oplossing die niet gezien mocht worden.

Kamervragen
Naar aanleiding van Argos zaterdag 19 april stelde CU-Tweede Kamerlid Joel Voordewind schriftelijke vragen aan het Ministerie van VWS.
Staatssecretaris Van Rijn beantwoordde de vragen op 30 juni 2014.

Privacylek bij IGZ

De afgelopen weken waren de NOS en de NRC flink op dreef met onthullingen over de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). Over een klokkenluider die zelfmoord pleegde, en over de manier waarop de toezichthouder privacygevoelige gegevens beveiligt. Of beter gezegd, hoe dat volgens de klokkenluider wordt nagelaten. Hoe zit dat bij andere toezichthouders? Stefan Heijdendael ging op onderzoek uit en ontdekte dat het ook bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg met de privacybescherming niet bijster goed geregeld is.

fragmenten