Argos

De deal van Deetman

De commissie Deetman onderzocht het seksueel misbruik in de katholieke kerk in ons land. In december 2011 verscheen het onderzoeksrapport. De slachtoffers, verenigd in KLOKK, de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik, wilden vanaf het begin een parlementaire enquête. Een onderzoek dat de rol van de politiek onderzoekt en waarbij mensen onder ede gehoord kunnen worden. Maar die parlementaire enquête kwam er niet. Wat ging er mis? Wat is daarin de rol van oud-politicus Wim Deetman en de secretaris van zijn commissie, Bert Kreemers? Argos sprak met de hoofdrolspelers, en maakte een reconstructie.

 

De VillaMedia afstudeerprijs 2016 voor deze uitzending

In de categorie ‘master’ ging de prijs naar ‘De deal van Deetman’, een productie van Jolanda van de Beld, Jenne Jan Holtland en Boris Lemereis, allen afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Het oordeel van de jury: "Deze studenten hebben uitgebreid research gedaan, en de uitzending in het VPRO-radioprogramma Argos heeft ook veel losgemaakt. Deze inzending steekt met kop en schouders boven de andere master-inzendingen uit."

Heineken in Congo

Vol lof sprak premier Rutte afgelopen september over de activiteiten van Heineken in Afrika en het Midden-Oosten. Maar het verantwoord ondernemen ging het bedrijf niet altijd goed af. Het NCP, het nationaal contactpunt OESO-richtlijnen ontving eind vorig jaar een klacht van oud-werknemers van Bralima, een dochteronderneming van Heineken in Congo. Tussen 1999 en 2002 vonden volgens de oud-werknemers onterechte ontslagrondes plaats. De toestemming hiervoor zou zijn gegeven door de rebellen die het gebied toen bezetten en niet door de zittende regering. 

Wat is er precies gebeurd en hoe wordt zo'n klacht behandeld? Bij ons in de studio zit Olivier van Beemen, schrijver van het boek Heineken in Afrika.

Lees hier de reactie van Heineken