‘Je wordt al snel gezien als toxisch, of té mannelijk.’ Dat is althans de ervaring van Ferry, Wessel en Iosif, die een aantal keer per week samen kickboksen. Ze zien dat jongens om hen heen worstelen met hun positie in de samenleving. En precies op dat punt hebben influencers als Andrew Tate een helder antwoord: de man moet weer een alfaman worden. Want volgens deze influencers is de man bewust zwak en volgzaam gemaakt. Wat voor gevolgen heeft de beeldvorming in de manosphere? En waarom zijn de ideeën over de sterke man zo populair onder jongeren?

Myrthe Buitenhuis en Tjebbe Venema

Argos Medialogica ontleedt: het Beeld van de Masculiene man, een serie van drie afleveringen, vanaf zondag 24 december op het YouTube-kanaal van NPO Start en vanaf 9 januari op NPO Start

sprekers

Richard Reeves

is een Brits-Amerikaanse socioloog. Eind 2022 verscheen zijn boek Of Boys and Men, waarin hij onderzoekt waarom mannen het tegenwoordig moeilijk hebben, en wat we kunnen doen aan de problemen die zij ervaren. Hij is president van het American Institute for Boys and Men.

Katrien Jacobs

is universitair hoofddocent aan de Chinese University of Hong Kong en onderzoeker aan Universiteit Gent. Ze doet onderzoek naar seksualiteit en gender in de digitale wereld en online activisme. In 2021 verscheen haar boek Radicaal-rechtse Seks.

Ico Maly

is cultuurwetenschapper en universitair hoofddocent aan Tilburg University. Van zijn hand verscheen het boek Nieuw rechts, waarin hij onderzoek doet naar de opkomst van radicaal-rechtse bewegingen in een tijd van een grensoverschrijdende internetcultuur. Onlangs verscheen zijn boek Metapolitics, Algorithms and Violence, over de manier waarop extreemrechts gedachtengoed in de mainstream terechtkomt.

Daan

is sportschooleigenaar. Hij ziet dat (jonge)mannen in deze tijd worstelen met hun positie in de samenleving. Mannelijkheid is een onderwerp waar hij zich mee bezighoudt.

Noah

liep stage bij de sportschool van Daan en werkt er sindsdien als personal trainer. Ook voor hem is mannelijkheid een onderwerp waar hij zich mee bezighoudt.

Dolf

is personal trainer en heeft een bedrijf in training en coaching. Ook hij houdt zich veel bezig met mannelijkheid. Hij volgt meerdere influencers die zich met dat onderwerp bezighouden, en deed mee aan Hard Times Unite Strong Men.

Iosif, Wessel en Ferry

volgen een aantal keer per week kickboksles in de sportschool van Daan. Ze zien dat mannelijkheid niet per se wordt toegejuicht tegenwoordig: ‘Je wordt al snel gezien als toxisch, of té mannelijk.’ Hoewel ze zelf een influencer als Andrew Tate niet volgen, zien ze wel wat zijn aantrekkingskracht kan zijn voor anderen.

Achtergrondverhalen

Manosphere: toxic of niet?

De manosphere is een terrein van het internet waarop veelal mannen zich bevinden uit diverse subgroepen: incels, pick up artists, men’s rights-activisten, crypto-handelaren en aanhangers van mensen als Jordan Peterson en Andrew Tate. Wat ze gemeen hebben, is dat ze terugverlangen naar ‘traditionele mannelijkheid’ en het vaak niet zo hebben op feminisme. Hoe leggen jongens op het internet de weg af naar de manosphere? Hoe vrouwonvriendelijk is het daar en komt het ooit nog goed met hun vertrouwen in de wereld? Dat onderzoekt Tessel met crypto-influencer Shariff, Mancademy-oprichter Rienk en ex-lid van de Red Pill Community Joël.

Medialogica over staatsgeheimen, lentekriebels en Russische propaganda

Staatsgeheimen, lentekriebels en Russische propaganda: de afgelopen maanden onderzocht Argos Medialogica de beeldvorming bij actuele onderwerpen die de publieke opinie bepaalden. Welke rol speelden de media? En welke invloed hadden zij op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers?

Blijf op de hoogte

Meer Medialogica