Argos op tv

Narcobrigade Grapperhaus was gedoemd te mislukken

De anti-drugsbrigade die oud-minister Grapperhaus oprichtte in reactie op de moord op Derk Wiersum, was gedoemd te mislukken. Kritiek op de plannen werd al in een zeer vroeg stadium geuit door verschillende betrokken diensten. Desondanks duwde de minister zijn plannen door. Dat blijkt uit interne correspondentie die Argos met collega-journalisten in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Een productie van: Nikki van der Westen, Saskia Adriaens en David Davidson

“Het is in een stammenstrijd, in rook opgegaan. En de lachende derde is de crimineel.”

voormalig cda-kamerlid chris van dam

Op 18 september 2019 wordt advocaat Derk Wiersum vermoord. Hij staat kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo tegen Ridouan Taghi. Al de volgende dag kondigt toenmalig minister Grapperhaus de oprichting aan van een speciale anti-drugsbrigade: het Multidisciplinair Interventie Team (MIT). Maar drie jaar en bijna 160 miljoen euro later is het MIT alweer opgeheven, zonder dat het ooit operationeel is geworden. Hoe kan dat?

Naar die vraag deed Argos onderzoek in samenwerking met journalisten van De Groene Amsterdammer, Follow the Money en Investico. Gezamenlijk dienden we in augustus 2021 een informatieverzoek in op basis van de Wet openbaarheid van bestuur.

Woensdag 14 september, 23.30u, NPO2

Beeldvorming

Uit de opgevraagde correspondentie blijkt dat het MIT gedoemd was om te mislukken, constateren onder anderen voorzitter van de Nederlandse politiebond Jan Struijs en Bob Hoogenboom, hoogleraar veiligheid. Zij zien een gebrek aan visie, een eindeloos bureaucratisch proces en vooral een minister die meer gefocust was op beeldvorming dan op de inhoud.

Hoogenboom: “Die urgentie blijkt uit de hele Wob: we moeten daadkracht tonen, we moeten in actie komen, we moeten een beeld creëren. Dat zie je in de mailwisseling binnen het departement maar ook naar andere partijen toe. Dat gaat allemaal over beeldvorming.”

Download de documenten

Argos en De Groene Amsterdammer maakten gebruik van de Wet open overheid (Woo). Zo kregen we documenten in handen die inzicht geven in de totstandkoming van het Multidisciplinair Interventieteam. Download de documenten hier:

Inventarislijst Woo MIT eerste deelbesluit.▼ 
Wob-verzoek MIT documenten eerste deelbesluit.▼
Inventarislijst Woo MIT tweede deelbesluit.▼
Wob-verzoek MIT documenten tweede deelbesluit.▼

Stammenstrijd

Door het gebrek aan inhoud ontaardt het MIT al in de eerste weken in een stammenstrijd, concludeert Chris van Dam, oud-officier van justitie en tot vorig jaar prominent CDA-Kamerlid. Hij waarschuwt de minister daarvoor. “Mijn eerste reactie achter de schermen tegen minister was: als je het in deze weg zoekt, dus een team ernaast, dat wordt oorlog tussen de diensten.” Toch houdt Grapperhaus vast aan zijn idee van een nieuw team, waarin zes bestaande diensten moeten gaan samenwerken.

Een idee dat op zichzelf, volgens Van Dam en Hoogenboom, heel verstandig was. Van Dam: “De vorm, zo snel een team neerzetten, ik denk dat dat dom was, door die stammenstrijd. Maar het idee dat we meer moeten doen en het anders moeten doen, daar had hij gelijk in.”

Ondanks herhaalde verzoeken heeft oud-minister Grapperhaus laten weten niet voor de publicatiedatum op vragen te willen reageren, wegens een vakantie.

Argos-journalist Nikki van der Westen vertelde in de radio-uitzending van 17 september over het onderzoek naar het Multidisciplinair Interventie Team (MIT).

Argos op tv

Argos is er naast radio en online dit najaar ook op tv. In vier afleveringen onderzoekt de redactie verschillende onderwerpen met maatschappelijke impact. Ook op tv staat Argos garant voor journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn.

Mediapartners

sprekers

Jan Struijs

Voorzitter Nederlandse Politiebond

Bob Hoogenboom

Criminoloog

Chris van Dam

Voormalig CDA-Kamerlid en oud-officier van justitie

Michel Öz

Rechercheur

Ingrid Michon

Tweede Kamerlid VVD

achtergrondverhalen

900 miljoen tegen ondermijning levert nauwelijks resultaat

Geld dat tussen 2017 en 2022 door het Rijk werd vrijgemaakt voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit, resulteerde vooral in een carrousel van projecten, werkoverleggen en ‘taskforces’ zonder meetbaar resultaat. Het gaat in totaal om ruim 900 miljoen euro. Dat concluderen de Groene Amsterdammer en Investico na eigen onderzoek. Sinds 2017 werden er zeker 163 verschillende initiatieven tegen ondermijning aangekondigd.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.