Argos op tv

Onzichtbare muren

Niets wijst erop dat ze ooit iets te maken hebben gehad met terrorisme, ze worden daar ook niet van verdacht en hebben geen crimineel verleden. Toch worden gewone burgers op reis voor vakantie of werk de toegang geweigerd of zelfs vastgezet op luchthavens in het buitenland, omdat ze een gevaar zouden zijn. Wat ze hebben misdaan, krijgen ze niet te horen.

Een productie van: David Davidson en Nordin Lasfar

Eenmaal terug in Nederland zeggen de autoriteiten van niets te weten. In Argos op tv vertellen deze burgers, vaak met een Marokkaanse achtergrond, over beangstigende ervaringen en hun zoektocht naar de bron van de problemen. Van de ene op de andere dag belanden zij in een kafkaëske en soms uitzichtloze situatie. Ze lopen daarbij niet alleen in het buitenland maar ook in Nederland op tegen onzichtbare muren.

Donderdag 29 september, 23.40u, NPO2

Argos op tv

Argos is er naast radio en online dit najaar ook op tv. In vier afleveringen onderzoekt de redactie verschillende onderwerpen met maatschappelijke impact. Ook op tv staat Argos garant voor journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn.

sprekers

André Seebregts

Strafrechtadvocaat

Farid Azarkan

Tweede Kamerlid Denk 

Adil el Kanfoudi

Muslim Rights Watch Nederland

Vincent Böhre

Directeur Privacy First

achtergrondverhalen

Nederlanders geweerd om ‘terrorismerisico’, verdenkingen niet te achterhalen

Tientallen Nederlanders worden op luchthavens in het buitenland teruggestuurd of zelfs vastgezet na een signaal uit Nederland omdat zij een terrorismerisico zouden vormen, terwijl voor hen onduidelijk blijft wat de bron of de inhoud van de verdenkingen is. Zij benadrukken onschuldig te zijn. ‘Waarschijnlijk is dit het topje van de ijsberg’.

Een onzichtbare muur

Said uit Gouda merkt vanaf 2018 dat zijn leven ingrijpend verandert. De politie heeft ongebruikelijk veel belangstelling voor hem en buitenlandse reizen leveren hem steeds grotere problemen op.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.