Argos op tv

Geen school voor mijn kind

Steeds meer ouders kiezen voor een vrijstelling van de leerplicht op basis van hun levensovertuiging. Kinderen gaan dan niet naar school en niemand weet of ze nog onderwijs krijgen of hoe het met ze gaat. Leerplichtconsulenten door het hele land maken zich zorgen over de ontwikkeling van deze kinderen.

Een productie van: Saskia Adriaens

In Argos een verhaal over deze trend. Onderwijsjurist Carolien de Bruin ziet dat steeds meer ouders zich afzetten tegen het systeem en zelf willen uitzoeken wat het beste is voor hun kind. Ze ziet vooral een toename in de denkrichting conservatief christelijk en spiritueel holistisch.

Verschillende ouders vertellen in Argos hun verhaal en waarom ze kiezen voor zo’n vrijstelling. Roy van Veen is vader van de 12-jarige Sofia en geeft haar thuisonderwijs. Hij zit al jaren in allerlei rechtszaken verwikkeld omdat hij zo’n vrijstelling op basis van zijn denkrichting wilt voor zijn kind. Zij is nog nooit naar school geweest. ‘Wij denken dat er een mooier mens kan ontstaan als ze binnen haar eigen ontwikkelproces de wereld kan ontdekken’, aldus Van Veen.

Maandag 24 april, 23.15u, NPO2

Argos op tv

Argos is er naast radio en online ook op tv. De redactie onderzoekt verschillende onderwerpen met maatschappelijke impact. Ook op tv staat Argos garant voor journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn.

argos radio

In radio-uitzending van Argos werd gesproken met een andere ouder die thuisonderwijs geeft. Pascale Hoek begon 23 jaar geleden aan thuisonderwijs toen ze haar eerste kind kreeg. Ontheffing van de leerplicht kwam nog relatief weinig voor. Twee van haar vijf kinderen zijn inmiddels volwassen, maar de jongste drie geeft ze nog altijd zelf les. Verslaggever Rik Delhaas woonde een literatuurles bij die Pascale gaf aan andere kinderen die ook thuisonderwijs krijgen. In de studio schoof onderzoeksjournalist en regisseur Saskia Adriaens aan om te vertellen over het onderzoek. 

journalist aan het woord

sprekers

Roy van veen

Vader en thuisonderwijzer

Carolien de Bruin

Onderwijsjurist en directeur opleiding- en adviesbureau Infansius 

Johan Verduijn

Voorzitter Thuisonderwijsverbond

Marieke Hopman

Kinderrechten- onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht

Pascale Hoek

Moeder en thuisonderwijzer

Saskia Adriaens

Onderzoeksjournalist en verslaggever Argos 

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrond

Zorgen bij leerplichtambtenaren om stijgende groep niet-schoolgaande kinderen

Leerplichtconsulenten door het hele land maken zich zorgen over de ontwikkeling van kinderen die niet naar school gaan met een vrijstelling van de leerplicht, op basis van het geloof of denkrichting van hun ouders (artikel 5b lpw). Dit aantal is de afgelopen jaren namelijk flink toegenomen. Van 575 kinderen in schooljaar 2013-2014 tot 1771 kinderen in 2021-2022.

Pointer: Ook slimme en gezonde kinderen niet naar school door vrijstelling van leerplicht

Kinderen en jongeren krijgen steeds vaker een vrijstelling van de leerplicht en hoeven daarom niet meer naar school. Uit het onderzoek Onderwijs van Pointer (KRO-NCRV) blijkt dat ook gezonde en intelligente kinderen thuiszitten met een ontheffing van de leerplicht, soms zelfs voor de hele duur van de leerplicht.