Promotiefabrieken

Promotiefabrieken

Is de promovendus een melkkoe voor universiteiten en faculteiten die hun begroting niet rond krijgen? Daar lijkt het soms wel op.

Universiteiten krijgen een promotiepremie van het Rijk per afgerond proefschriften, dus loont het om zoveel mogelijk (buiten)promovendi af te leveren. Was een promovendus vroeger een gewaardeerd personeelslid, met dito arbeidsvoorwaarden, nu is een promovendus soms niet meer dan een veredelde student, met dito matige beloning. Of neem Tilburg, waar een ware 'promotiefabriek' voor mensen van buiten de universiteit werd gefaciliteerd. De commissie Van Rijn die de financiele situatie van het wetenschappelijk onderwijs onderzocht, stelt in het deze week verschenen rapport “Wissels Om” vooral een herverdeling van geld voor. Maar wat is er nodig om ‘perverse prikkels’ als het oppompen van studentenaantallen en promoties te bestrijden?En heeft Nederland nou teveel of te weinig promovendi?

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Universiteit Tilburg bouwde 'promotiefabriek'

Er moet een onderzoek komen naar de situatie van buitenpromovendi op de universiteiten. Dit zegt SP Tweede Kamerlid Frank Futselaar in de uitzending van het VPRO/Human radioprogramma Argos als reactie op een onderzoek dat op zaterdag 1 september op NPO Radio 1 wordt gepresenteerd. Futselaar gaat de minister van Onderwijs hierom vragen.