VN-rapport: ‘Goud’ aan bewijs op slagveld IS

De Verenigde Naties wil dat militairen bewijs gaan verzamelen op het slagveld om de berechting van IS'ers te vergemakkelijken. Maar zijn militairen hier wel geschikt voor?

De Verenigde Naties komen binnen twee weken met een rapport met richtlijnen over hoe militairen bewijs kunnen verzamelen in conflictgebieden. Deze richtlijnen kunnen worden ingezet om militairen te betrekken bij de opsporing van IS’ers. Probleem bij de berechting is nu vaak gebrek aan bewijs. Getuigenverklaringen, gevonden documenten, bomresten of computerschijven ontbreken. Maar militairen zijn geen opsporingsambtenaren en hebben ook niet dezelfde bevoegdheden. Hoe zorg je dan voor betrouwbare en controleerbare bewijzen? En hebben ze daar wel tijd voor? In de studio één van de onderzoekers die meeschreef aan het VN-rapport, Bibi van Ginkel. Zij is werkzaam bij het International Centre for Counter-Terrorism in Den Haag. CDA- tweede kamerlid Martijn van Helvert reageert aan de telefoon.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Bibi van Ginkel

Coauteur VN-rapport

Martijn van Helvert

Tweede Kamerlid CDA

achtergrondverhalen

VN-rapport: ‘soldaten moeten bewijs verzamelen op slagveld is’

De Verenigde Naties komen binnen twee weken met een rapport, met daarin richtlijnen voor militairen hoe ze bewijs kunnen verzamelen in conflictgebieden. De bedoeling is dat militairen zo ingezet kunnen worden bij de opsporing van IS’ers.