De omstreden subsidie aan RadboudUMC

De omstreden subsidie aan RadboudUMC

RadboudUMC kreeg van subsidieverstrekker ZonMw een grote som aan overheidsgeld om een brandwondengel te ontwikkelen. Omdat het academische ziekenhuis zich niet aan de subsidieregels hield, zou ZonMw maatregelen treffen. Gebeurt dit ook in de praktijk?

Ter ontwikkeling van een speciale gel voor de behandeling van brandwonden, kreeg het Radboud-ziekenhuis een miljoen euro overheidsgeld toegezegd van subsidie-instantie ZonMw. Het onderzoeksproject ontaardde echter in een gigantische ruzie, en Argos ontdekte in 2018 dat Radboud tal van voorwaarden voor de subsidie had geschonden. ZonMw zei hiermee rekening te zullen houden bij de definitieve vaststelling van de subsidie, en eventueel geld van Radboud te zullen terugvorderen. Maar uit documenten die Argos in handen kreeg, blijkt een heel ander verhaal.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Reactie ZonMw en RadboudUMC op onze uitzending van 3 oktober

Het RadboudUMC en ZonMw gaven beiden de voorkeur om schriftelijk te reageren op onze vragen. Hun antwoorden vind je in dit artikel.

Schimmige praktijken bij ZonMw

Subsidie-instantie ZonMw heeft afgelopen jaren miljoenen euro's aan subsidie voor medisch wetenschappelijk onderzoek op onwettige wijze toegekend. Dit blijkt uit onderzoek van radioprogramma Argos.