Argos

Gepiepeld door de politie

Medewerkers van de politie moeten uitblinken in integriteit. Maar die eis leidt regelmatig tot excessen.

Bij het minste geringste onderwerpt de politie haar mensen aan een integriteitsonderzoek. Zo’n onderzoek kan er stevig inhakken. En zelfs leiden tot strafontslag. Maar gebruikt de politieleiding het middel af en toe ook niet om van dwarsliggers af te komen? In Argos het verhaal van Ben, die werd beschuldigd van diefstal en verduistering.

Zaterdag 28 november, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Onder de loep van het interne politieonderzoek

Politiemensen moeten onkreukbaar zijn, maar soms wordt al bij het minste of geringste een zeer ingrijpend integriteitsonderzoek naar hen ingesteld. En is zo’n intern proces altijd eerlijk?

Het rommelt bij de spionnen van de politie

De informatie die de rechercheurs van Team Criminele Inlichtingen (TCI) verzamelen is cruciaal in de bestrijding van georganiseerde misdaad. Ze zijn de vooruitgeschoven post van de politie in de onderwereld en werken vaak met criminele informanten. Maar inmiddels zijn de verhoudingen binnen de TCI van de Landelijk Eenheid flink verstoord.

Bij de politiespionnen is tegenspreken ‘slecht voor je carrière’

Voor de in het diepste geheim opererende ‘spionnen’ van de politie is een gezonde politiecultuur essentieel. Maar deze omgeving ontbreekt en de aanpak van ongewenst gedrag faalt. ‘Je wisselt geen gevoelige informatie uit met mensen die je niet vertrouwt.’