"Jarenlange misleiding over de oorlog in Afghanistan"

“De Amerikaanse overheid heeft het publiek jarenlang voorgelogen over de oorlog in Afghanistan”. Zo luidt de stevige conclusie van een evaluatierapport van de onafhankelijke Special-Inspector General (SIGAR) dat in december naar buiten kwam. Al aan het begin van het conflict was er het besef dat de oorlog vastliep en nauwelijks te winnen was. In hoeverre wist ook de Nederlandse regering dat de operaties in Afghanistan gedoemd waren te mislukken?

 Uit recent onderzoek van de Directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB) blijkt dat de Nederlandse regering de ontwikkelingen van de Kunduz-missie veel te rooskleurig voorstelde. En hoe zat dat bij de operatie in Uruzgan? Argos blikt terug op de Nederlandse missies in Afghanistan en gaat in debat over de lessen die hieruit getrokken kunnen worden.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Sadet Karabulut

Tweede Kamerlid SP

Auke Westerterp

Persvoorlichter Nederlandse missie in Afghanistan

Olivier Immig

Afghanistanexpert

achtergrondverhalen

5 x Argos over de oorlog in Afghanistan

De Amerikaanse overheid heeft het publiek jarenlang een veel te rooskleurig beeld voorgehouden van de oorlog in Afghanistan. Deze vernietigende conclusie kan uit de onlangs verschenen Afghanistan Papers getrokken worden.