Argos

De overdosis bij baby Naeel

Naeel is veel te vroeg geboren. Hij belandt in de zomer van 2020 op de Neonatologie intensive care van het VUMC ziekenhuis. Het lijkt goed met hem te gaan, hij heeft alleen wat hulp nodig om goed adem te halen.

Na acht dagen krijgt baby Naeel een wondermiddel. Helaas veel te veel. En dan verandert alles. Ging het mis met baby Naeel door dit medicijn? Of was het ’t resultaat van de vroeggeboorte? De ouders van Naeel zetten alles op alles om de waarheid boven tafel te krijgen.

Hoe gaan ziekenhuizen om met calamiteiten? En welk effect heeft dat op patiënten of hun nabestaanden?

Zaterdag 4 december, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Nassima en Mohammed Lamzira

Ouders baby Naeel

Frank van de Goot

Klinisch en forensisch Patholoog

Jan Klein

Anesthesioloog en hoogleraar patientveiligheid

Ruud Coolen van Brakel

Directeur instituut verantwoord medicijngebruik

Hans van Goudoever

Hoofd kindergeneeskunde van het VUmc

Ian Leistikow

Inspecteur Gezondheidszorg en jeugd en hoogleraar toezicht Erasmus universiteit

Karel Allegaert

Neonatoloog

achtergrondverhalen

Blinde vlekken bij onderzoek naar medische missers

Bij het overgrote deel van medische calamiteiten doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geen eigen onderzoek naar de oorzaak. Slechts drie tot vier procent wordt door een onafhankelijke commissie beoordeeld. In de meeste gevallen volgt de Inspectie de interne rapportage van het ziekenhuis. Een tekortkoming, waarschuwt hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein: ‘Ik begrijp heel goed dat de patiënt of de familie denkt, dit is de slager die zijn eigen vlees keurt.’

Morele schade op de Intensive Care

Met code zwart als dreigend vooruitzicht moeten verpleegkundigen en artsen steeds vaker dingen doen of laten die indruisen tegen diepgewortelde morele overtuigingen of beroepscodes. Herhaaldelijke frustratie of stress daarover leidt tot ‘morele verwondingen’.